Ясно е, че ситуацията в банковия и паричния сектор е изключително мрачна, когато най-големият кредитор в Европа започне да публикува коментари, озаглавени: "Краят на свободния пазар: ефектът върху валутите и бъдещето". Но точно това направи главният макроикономически стратег на Deutsche Bank Джордж Саравелос, предаде Zero Hedge.

В коментара си той посочва, че свободните пазари не съществуват повече, тъй като всички централни банки изкупуват активи на стойност трилиони долари и поддържат основните лихвени проценти изкуствено на нулата. "Може би се създава глобален капан на ликвидността", пише Саравелос.

Икономист: Това са най-важните въпроси покрай пандемията

Икономист: Това са най-важните въпроси покрай пандемията

Държавите нямат никаква стратегия за излизане от тази ситуация, посочва Питър Шиф

Неговата прогноза е, че действията на централните банки ще понижат значително волатилността на валутните пазари, идващи от облигациите. "Новините за динамиката на основните лихвени проценти, идващи от централните банки, ще загубят ефекта си върху ценовите промени, точно както това вече се случи в Япония."

Според анализатора обаче, по-ниска волатилност на едни пазари ще доведе до по-висока такава на други, а днес централните банки са по-активни от всякога. "В един краен вариант, централните банки могат да се превърнат в постоянни агенти за командване на икономиката, които определят цените на акциите и кредита и агресивно реагират на финансовите шокове", пише Саравелос. "Това ще бъде биполярен свят на финансова репресия, с висока волатилност в реалната икономика, но много ниска волатилност на финансовите пазари."

Икономист: Унищожаването на икономиката не е „социална политика“

Икономист: Унищожаването на икономиката не е „социална политика“

Кризата не е причинена от липсата на пари за здравеопазване, а от лошия мениджмънт и превенция, смята Даниел Лакайе

Според него, колкото повече централните банки осъществяват финансова репресия, толкова повече в крайна сметка ще расте волатилността и на финансовите пазари, защото централните банки винаги могат да инжектират огромни количества от собствените пари. "Колкото повече централните банкери контролират цените на активите, толкова повече това ще се понижава волатилността на форекс пазара за сметка на реалната икономика."

Но този сценарий ще се случи само в условията, при които централните банки не действат директно на форекс пазара и в условията на ниска инфлация, посочва Саравелос.