Сключването на застраховка често е свързано с много време и усилия. С навлизането на съвременните технологии ходенето до офис в точно определени часове и чакането на опашка остават в миналото. Застраховането вече навлезе в интернет и е достъпно, лесно и бързо за всеки, който притежава мобилен телефон или компютър. И въпреки че има редица предимства, повечето българи все още губят време и средства в ходенето до физически офис на застраховател или брокер.

Според проучване на iPORT.bg, дигитална платформа за застраховане, едва 38,5% от анкетираните някога са сключвали полица онлайн. Основната причина за това е, че потребителите все още не знаят за тази възможност. Над една трета от анкетираните не са чували, че могат да купят застраховка, като използват само своя компютър, сочи още проучването. Очаквано, когато знаят за нея, над 70% са готови да подновят своята "Гражданска отговорност" онлайн.

Снимка 467544

Източник: Pexels

Самото сключване на задължителната застраховка за автомобилистите през iPORT отнема няколко минути. Потребителите трябва само да въведат нужните данни за себе си и своя автомобил, а платформата изчислява цената и показва оферти от няколко застрахователни компании. След това iPORT подготвят всички документи, заедно със сертификата "Зелена карта" и стикера за застраховката, и ги изпращат по куриер. Плащането се извършва при получаването им, а скоро ще бъде възможно и онлайн, с дебитна или кредитна карта.

Предимствата на сключването на застраховка в интернет далеч не се изчерпват само със спестеното време и с удобството това да бъде направено във всеки един момент от денонощието, само с няколко клика. В офис на брокер обикновено клиентите получават няколко предложения за исканата от тях застраховка. С калкулаторите в интернет потребителите могат да сравнят в реално време офертите на много повече застрахователи. Освен това, от комфорта на дома те могат да се запознаят и далеч по-подробно с цялата информация, свързана със застраховката, като така направят по-информиран и по-добър избор.

Снимка 467545

Източник: Pexels

Всеки десети от анкетираните казва, че не сключва застраховка през интернет, тъй като иска консултация. Такава възможност се предлага и в онлайн платформите, които предоставят интегриран чат, телефон, мейл или форми за обратна връзка.

Онлайн може да сключите не само задължителната "Гражданска отговорност".  За по-малко от 10 минути, срещу стойността на едно еспресо на ден, чрез iPORT може да бъде сключена и застраховка на домашно имущество. Цената се калкулира прозрачно и при избор на дадено покритие веднага се вижда как се променя сумата, която потребителят ще плати. В застраховката се включват автоматично и без допълнително заплащане всички подобрения в жилището и новопридобито движимо имущество до определените лимити.

Снимка 467548

Източник: Unsplash

Застрахователният договор се изпраща по електронна поща - без нужда да чакате куриери. Подписването му се извършва бързо и лесно през интернет - чрез квалифициран електронен подпис. Ако нямате такъв, няма нужда да се притеснявате. Компанията предлага безплатно издаване на удостоверение за електронен подпис от сертифициран доставчик на удостоверителни услуги. Според европейското законодателство, единствено той е приравнен на собственоръчния. И освен това, вече редица банкови и държавни институции предоставят електронни услуги с облачен КЕП. iPORT са първите, които предлагат интегрирано решение за сключване на застраховка с индивидуално издаден за клиента квалифициран електронен подпис.

Чрез iPORT.bg могат да бъдат сключвани и редица други застраховки, включително за пътуване в чужбина, планинска и здравна.