Американската Walt Disney Co., най-голямата в света компания от развлекателния бизнес, обяви за предстояща реорганизация на бизнеса, която ще доведе до съкращения на около 7000 служители. И това при положение, че има ръст на тримесечната печалба и приходи.

Отново оглавилият компанията през 2022 г., Боб Айгър обяви тази реорганизация, която предвижда съкращения на разходите с 5,5 милиарда долара годишно и масови съкращения на служители. Икономиите няма да засегнат създаването на ново съдържание, отбелязва MarketWatch.

През първото тримесечие на финансовата 2023 г. (октомври-декември 2022 г.) Walt Disney увеличи нетната си печалба и приходи, основно заради силното представяне в сегмента на увеселителните паркове.

Акциите на  Walt Disney паднаха с 45% от началото на годината

Акциите на най-голямата в света компания за развлечения паднаха с 45% от началото на годината

"Принос" за това има и не особено успешния старт на на новия филм "Аватар: Пътят на водата"

Нетната печалба на компанията за отчетния период е 1,28 милиарда долара, или 70 цента на акция, в сравнение с 1,15 милиарда долара, или 63 цента на акция, за съпоставимия период година по-рано. Коригираната печалба за тримесечието е 99 цента на акция.

Приходите на Walt Disney са нараснали с 8% до 23,51 милиарда долара. По-конкретно, приходите при най-голямото подразделение - за медии и развлечения, са се увеличили само с 1% на годишна база до 14,78 милиарда долара, което е под консенсусната прогноза за 15,4 милиарда долара.

В посочения сегмент, приходите от стрийминг се увеличиха с 13%, до $5,31 милиарда, традиционният телевизионен бизнес намали приходите с 5%, до $7,29 милиарда. В сегмента, включващ и филмовия бизнес, приходите за тримесечието са $2,46 милиарда, при прогноза от $2,76 милиарда.

Броят на абонатите на Disney+ към края на отчетното тримесечие (октомври-декември 2022 г.) е 161,8 милиона, което е лек спад спрямо предходните три месеца (164,2 милиона абонати). Този спад, макар и по-малък, беше очакван от анализаторите и се обяснява с увеличението на цената на абонамента. 

Колко служители съкратиха технологичните компании от началото на годината?

Колко служители съкратиха технологичните компании от началото на годината?

Производителят на компютри Dell Technologies ще съкрати около 5% от персонала си