Xiaomi Corp. отчете 37% ръст на печалбата за последното тримесечие на 2020 г. Китайският производител успя да се възползва от проблемите на Huawei, което помогна за доброто представяне на компанията, пише Bloomberg.

Чистата печалба достигна 3,2 млрд. юана ($491 млн.) за трите месеца до края на декември и надхвърли очакванията на анализаторите за 2,89 млрд. юана. Приходите нарастват с 25% до 70,5 млрд. юана.

През периода продажбите на телефони на Xiaomi нараства с 32%, което нарежда производителят на трето място в световен мащаб. Китайската компания успя да завземе пазарен дял от Huawei, чиито продажби се сринаха с над 40% под тежестта на американските санкции. В Китай делът на Xiaomi нараства до 14,6% от 9,2% година по-рано.

Основана преди повече от десетилетие, Xiaomi успя да изгради технологична империя, която надхвърля смартфоните. Тя разчита на "екосистема" от производители за редица потребителски устройства като роботизирани прахосмукачки, умни ключалки и много други. Телефоните все още отговарят за около две трети от продажбите.

Очакванията на анализаторите са през 2021 г. доставките на смартфони на компанията да нараснат с още 34% то 200 млн.

Преди седмица съд в САЩ отмени забраната американци да инвестират в ценните книжа на китайската технологична компания. Тя бе наложена от Министерството на отбраната в последните седмици от управлението на Доналд Тръмп.

През януари администрацията на Тръмп определи Xiaomi като "китайска комунистическа военна компания". Така третият най-голям производител на телефони в света попадна под издадената през ноември забрана американци да купуват акции или други ценни книжа от компании, които са набедени, че работят заедно с военните в Китай.

Xiaomi заяви, че "не е притежавана, контролирана или свързана с китайската армия". Съдия Рудолф Контрерас посочва в решението си, че "липсват достатъчно доказателства" в подкрепа на твърдението.

Xiaomi представи четири нови модела от най-успешната си серия

Xiaomi представи четири нови модела от най-успешната си серия

Какво предлагат те?