Независимо дали преговаряте за заплата или за повишение на новата си работа, този процес може да ви помогне да се поставите в обувките на шефа си.

В тази връзка от CNBC разговарят с шестима бизнес лидери и консултанти от The Oracles (оpгaнизaциятa, в ĸoятo ca eдни oт нaй-ycпeшнитe пpeдпpиeмaчи и изпълнитeлни диpeĸтopи). Целта е да "повдигнат завесата" и да споделят как решават дали да платят на някого повече. Ето и техните съвети за това как да се уверите, че получавате заплатата, която заслужавате.

1. "Покажете ми, че вярвате в себе си"

"Увереността е най-добрият ви инструмент за преговори. Трябва да имате такова излъчване и да го подкрепите със страхотна работна етика и отношение, за да сте готови за един успешен разговор. Вярвам в хора, които вярват в себе си и съм готова да инвестирам в тях. Също така е важно да разберете и какви други възможности за възнаграждение има освен парите."

- Кара Голдин, основател и изпълнителен директор на Hint Inc.

2. "Представете случая си с факти"

"За да ви се плати това, което мислите, че заслужавате, подхождайте към разговора с факти, а не с чувства. Изследвайте каква е ситуацията на пазара за човек с вашия опит и идентифицирайте конкретни примери за резултати, които сте постигнали, за да може да представите случая си като адвокат.

Вземам под внимание и кандидатите, които задават въпроси, защото по този начин чувствам като съвместни усилията за постигане на един взаимноизгоден резултат. Например, вместо да кажете "Имам нужда от още 5000 долара", трябва да попитате: "Има ли някаква гъвкавост? Бих се чувствал по-комфортно с 5000 долара повече."

Практикувайте предварително, за да можете да стартирате преговорите уверено, неутрално, дружелюбно, но и с увереност. Не преговаряйте чрез писане на имейли, където лесно може да се осъществи неправилна комуникация. Повечето служители искат да им се плаща повече, без да стават по-значими за бизнеса, но лидерите искат резултати. Трябва да намерите начини, чрез които да надградите уменията си и да носите повече стойност. Така ще ви бъде платено повече, защото го заслужавате, а не защото го изисквате.

Ако е необходимо, определете какво трябва, за да постигнете целта си и представете начина, по който ще надминете тези очаквания. След това помолете да преразгледате разговора, след като сте имали време да направите необходимите промени."

- Дан Лок, основател и изпълнителен директор на Closers.com и Copywriters.com

3. "Бъдете готови да си тръгнете, ако не сте оценени"

"Шефовете винаги усещат дали кандидатът е уверен, дали знае за какво е тръгнал и как ще го постигне. Най-лесният начин да постигнете яснота за вашата работа е да си направите личен одит: Колко приходи носи вашата работа на компанията? Колко стойност създавате? Могат ли да работят без вас? Какви заплати взимат хората с вашите умения?

В повечето случай ще получите повишението, защото одитът ще накара шефа ви да види стойността, която носите на бизнеса, ако вече не го е направил. Но ако не се получи, не забравяйте, че винаги може да бъдете оценени някъде другаде."

- Джеймс Шексмит, основател и изпълнителен директор на Trade Context, съосновател на SpeedUpTrader

Време ли е да напуснете работата си, ако искате по-висока заплата?

Време ли е да напуснете работата си, ако искате по-висока заплата?

Вижте какво сочат проучванията

4. "Съсредоточете се върху резултатите"

"Нещото, което търся, са резултати, които влияят пряко върху печалбите. Ето защо най-голямата грешка, която правят служителите, е да аргументират своя случай въз основа на разходите си.

Не е работа на шефа ви да дава повече пари, защото животът ви се е променил. Ако искате да договорите по-високо заплащане, трябва да го оправдаете. Демонстрирайте как, ако ви плащат повече, това ще доведе до по-добри резултати в най-важната област: продажбите. Не познавам нито един изпълнителен директор с ограничение за това колко биха платили на някой, който е дал положителна възвръщаемост на инвестицията за заплатата си."

- Бедрос Кейлиян, основател на Fit Body Boot Camp

5. "Надскочете очакванията"

"За да ви се плаща за това, което сте, трябва първо да сте наясно със стойността, която носите на компанията. Повечето служители не знаят стандартите, чрез които се оценя тяхната работа и се определят въз основа на своите разбирания. Посочете своя принос и как смятате да го надхвърлите. Колкото повече проблеми разрешавате в компанията, толкова по-уверени може да бъдете при разговор за повишение. Така ще имате право на повече пари заради ролята ви върху бизнеса, а не защото работите усилено или дълги часове.

Когато екипът ми създава повече стойност, разрешавайки проблем, вероятността да ги възнаградя е по-голяма, защото са фокусирани върху резултатите."

- Брандън Доусън, сериен предприемач, съосновател и изпълнителен директор на Cardone Ventures

6. "Елате въоръжени с данни и факти"

"Наемам хора, които имат точните данни и факти. Затова не се колебайте да отговорите на тези обаждания и съобщения от хора, които ви търсят за работа в LinkedIn. Те знаят стойността на професионалисти с вашия опит и експертиза.

Следващия път, когато някои от човешки ресурси се свърже с вас, попитайте го за заплатата, дори да не сте заинтересувани. Може да не получите конкретно число, но дори ориентировъчно ще бъде ценно за следващите ви преговори."

- Харолд Ли, вицепрезидент на ExpressVPN

Искате по-висока заплата? Ето как да си я поискате!

Искате по-висока заплата? Ето как да си я поискате!

Няколко съвета, които ще ви помогнат