Mоже би се намирате в последните дни от вашето предизвестие за напускане на работата ви. Всъщност може още няколко пъти да попаднете в такава ситуация и това не бива да ви плаши, съветват от Medium. Добре е обаче да не гледате на времето между напускането и последния ви работен ден като на мъчителен процес, който трябва да изтърпите, а като на рядка възможност да свършите нещо изцяло ново: да създадете отношения.

Приемете за нормално това, че може да ви е неловко

След като дадете предизвестието си, вие попадате в тази странна преходна фаза, в която шефът ви често не е сигурен как точно да се отнася с вас. Това е като да се разделиш с някого, с когото живееш, но все още да не се изнесеш от апартамента. Дори и връзката да е била силна, периодът може да е неловък за всички участващи. Ето няколко неща, които може да направите, за да облекчите това неудобство:

  • Уверете се в това, шефът ви да знае, че работата ще премине както обикновено до края на последния ви ден
  • Поинтересувайте се какво може да направите, за да улесните всички, участващи в процеса
  • Уверете се, че хората, с които работите, ще чуят новината първо от вас

Приемете нормално факта, че шефът ви ще продължи работния процес без вас. Вероятно ще бъдете копирани на все по-малко имейли и канени на все по-малко срещи. Това от друга страна, може да ви даде време да свършите определени задачи, които да ви гарантират едно пълноценно напускане.

Време ли е да напуснете работата си, ако искате по-висока заплата?

Време ли е да напуснете работата си, ако искате по-висока заплата?

Вижте какво сочат проучванията

Не се самоизключвайте от работния процес, а напротив

Личният ви бранд е важен ресурс за целия ви живот. Това, че сте в период на напускане означава, че трябва да работите още по-усилено от преди, за да поддържате репутацията си. Така че, не забравяйте следните неща:

  • Да приключите всичките си проекти (ако времето го позволява)
  • Да спазвате редовните работни часове
  • Да предложите консултацията си за различни проекти

Дори, ако околната среда е токсична, винаги се старайте да бъдете колегиални. Не може да сте сигурни, че няма да се окажете на същото място след години или да работите със същите хора. В някои сектори професионалните кръгове са особено тесни, така че поддържайте на ниво собствения си бранд.

Разпределете внимателно задачите си

Докато дойде последният ви работен ден, ще има някои належащи задачи за изпълнение. За определени дейности ще трябва да отговарят нови хора. Затова:

  • Създайте документ, с който да предадете задълженията си, дори преди да подадете предизвестието си. Добре е да опишете какво е направено към момента, докъде са стигнали различните процеси и какво предстои
  • Не забравяйте да благодарите писмено или лично на тези, които са ви помагали в работата и с които ви е било приятно
  • Вземете контактите на хората, които са важни за вас, за да поддържате взаимоотношенията си

Ако направите тези неща навреме, може да си осигурите и спокойствието да се подготвите за работата, която ви очаква.

Все повече хора сменят работата си. Защо?

Все повече хора сменят работата си. Защо?

88% от хората са по-щастливи, откакто са сменили професиите си