Кризата не е причина да се отказвате от по-справедливо възнаграждение за труда си. Може да е трудно да се договори по-голяма заплата на етапа на наемане, но ще бъде още по-трудно да поискате повишение по-късно.

Проучване на експертите от агенция за подбор на персонал Robert Half установи, че 36% от анкетираните с голяма вероятност са склонни (50% с някаква вероятност) да обсъждат заплатата във фазата на наемане на дадена работа. Мелани Фелдман и Анна Шулигер, съоснователи на Get Hired , онлайн курс за търсене на работа , вярват, че ключът към такова преговаряне е да се изключат емоциите.

"Много кандидати смятат, че не трябва да участват в преговори за заплати, особено в условията на икономическа криза", казва Шулигер. - Те смятат, че нямат право да искат повече или че трябва да са благодарни за всяка оферта. Но вие имате това право и заслужавате справедливо заплащане за труда си.

При договаряне на заплатите се вземат предвид както личните, така и общите фактори в конкретна ситуация и за да успеете, е необходимо да се научите как да намерите баланс между тях. За целта използвайте следната стратегия в четири лесни стъпки.

1. Определете вашите нужди и желания

Помислете от какво наистина се нуждаете и какво би било просто хубав бонус. Например може да се нуждаете от определена сума за заплата или здравна застраховка, но компенсацията за обучение също е добро допълнение.

"Предимства, платени отпуски, промоции или работа от вкъщи могат да бъдат заложени", казва Шулигер. "Освен парите, много неща подобряват качеството на живот. Търсете възможност да заемете по-добра позиция.

2. Проучете пазара

След това трябва да проучите диапазоните на заплатите за подобни позиции в региона, които съответстват на вашия опит и сфера на дейност.

"Хората идват и се вълнуват, че служителите на подобни длъжности печелят повече от тях", казва Фелдман. - Избягвай го. Емоциите не помагат на каузата. "

Разгледайте ресурсите за вакантни работни места и откритите източници за компаниите, за да разберете за какво можете да се класирате.

"Трудно е обективно да оцените способностите си в парично изражение, казва Фелдман. Но като направите собствено проучване, ще бъдете много уверени във вашите изисквания и ще можете да заемете най-добрата позиция.

3. Определете възможните алтернативи

Фелдман и Шулингер съветват да оценявате заплатите си съгласно принципа BATNA ((best alternative to a negotiated agreement, най-добрата алтернатива на договореното споразумение). Предложен е от Роджър Фишър и Уилям Урей, ​​автори на "Пътят към съгласието или преговори без провал".

Задайте си тези четири въпроса и изчислете резултата:

  • Имате ли други предложения за работа? Да = 1, Не = 0
  • Работите ли в настоящия момент? Да = 1, Не = 0
  • Можете ли да си позволите работна пауза? Да = 1, Не = 0
  • Това ли е най-добрият вариант за вас? Да = 0, Не = 1

Ако резултатът ви е нулев, приемете тази работа. По-нататъшните преговори ще зависят от вашето проучване на пазара.

Ако резултатът е единица, вашите възможности са ограничени. Преговорите ще зависят от вашата лична оценка за това колко дълго можете да останете в текущата ситуация и доколко предложението отговаря на вашите нужди.

Ако резултатът е две точки, можете да преговаряте. Може би вече работите или имате други предложения, което означава, че сте търсен. Тогава можете да обсъдите по достойна заплата.

И ако резултатът ви е от три до четири, имате всички шансове за успех в преговорите. Вие работите, имате други оферти и можете да си позволите почивка. Ако имате голям професионален опит зад гърба си, тогава вероятно можете да постигнете добра заплата.

4. Определете диапазон на заплатата

Последната стъпка е да се установи диапазон на заплатите. Фелдман и Шулигер разграничават четири нива на заплата: минимална, пазарна, желана и максимална.

  • Минимална - това, от което се нуждаете за живот.
  • Пазарна - отчита средната работна заплата на пазара на труда.
  • Желана - добавя желаната сума към пазарната заплата за комфортен живот.
  • Максимална- най-високият резултат за дадена позиция в бранша.

Използвайте тази схема за договаряне на сумата, която искате.

Изпълнявайки тези четири стъпки, можете да балансирате вашите лични и общите изисквания за заплащане. "Погледът върху работата от субективна или обективна гледна точка ще ви помогне да намерите най-добрата сделка на пазара на труда", смята Шулигер.