Представителите на поколението Z (родените между 1996 и 2009 г.) не просто не идентифицират себе си с работата - те променят самата представа за границите на труда. Но се оказва, че всичко това е измислено преди тях.

Забравете за "Голямото пенсиониране", недостига на работна ръка и борбата за място в офис: "тихото напускане" е последната тема за разговор в странния свят на работата. И, какъвто е случаят с повечето промени на работното място в наши дни, поколение Z е в центъра на всичко това. Неговите представители споделят в социалните мрежи истории за уволнението не в буквалния, а в фигуративния смисъл. Те се отказват от идеята за надхвърляне на необходимия работен минимум, пише в статията на сп. Fortune.

Това може да означава отказ да се отговори на имейли след часове или сърфиране в социалните медии по време на работен престой, вместо да се изпълняват други задачи. Целта е да спазвате само служебните си задължения и нищо друго.

Привържениците на явлението казват, че това е здравословна граница, позволяваща да се разхлабят връзките "работа - живот", които са станали толкова стегнати през последното десетилетие.

Опонентите твърдят, че "тихото напускане" е начин " да си седим", демонстрация на ленност, което може да навреди на кариера. Мнозина са съгласни, че това е друг начин, по който останалата част от света трябва да се събуди, за да разбере уникалния подход на поколение Z към работната култура.

Снимка 537365

Източник: iStock

Но нещо важно липсва от този дебат

"Тихото напускане" (или "тихото уволнение") е просто нов термин за старата концепция, която всяко поколение преоткрива: вършейки само необходимия минимум на работното място. Това не е просто характеристика на поколение Z или ново явление: хората работят по този начин в продължение на години (или не работят така с години, биха казали критиците).

Тридесет и седем процента от потребителите на LinkedIn са съгласни, казвайки в проучване, че тихото уволнение е "приказка, която е стара колкото света". Това не е толкова тенденция, колкото е подход към работата, която поколение Z е успяло да изведе на преден план чрез активното използване на технологиите и началото на кариерата си в ерата на дистанционната работа, която е постави под съмнение вековните традиции.

Но много преди поколение Z да навлезе на пазара на труда, хората правеха само минимума на работното място. Но просто го наричаха по друг начин.

"Тихото напускане"- това е само познатото дистанциране

Тихото уволнение може да се нарече с друг термин: откъсване или дистанциране, според Стефан Майер, професор в Бизнес колежа на Колумбийския университет.

Той посочва статистиката: повече от 86% от работниците по света отбелязват, че през последните 15 години не са били въвлечени пълноценно и участвали в работата си. "Тази бройка може да се е увеличила леко след пандемията, но това не е ново явление", казва той.

Ако преценим, че представителите на поколение Z по време на пандемията най-вече завършиха образованието си, се оказва, че повечето от тези, които работят "през пръсти", са представители на по-старото поколение.

Бунтът срещу потисническите норми на работното място има дълга история. Предишните поколения се разбунтуваха срещу установената корпоративна работна култура от средата на миналия век, Изобразен в класически филми от 1960-те, това беше свят, в който хората (предимно мъже) ходеха в офиса всеки делничен ден (и много уикенди) в костюм и вратовръзка, често с филцова шапка и задължителните мартинита на обяд.

Диско ерата на 70-те и стагфлационната икономика показаха няколко повратни точки. За първи път жените навлязоха по-масово на пазара на труда, който послужи като катализатор за появата на концепцията за "баланс между работата и личния живот", тъй като те се стремяха да изградят кариера и да родят деца.

След това дойдоха 80-те години, под мотото "алчността е добра", с техният свръхмощен финансов сектор остави далеч назад забавлението на "егоистичното десетилетие".

Но някаква форма на "тихо напускане" продължи да се очертава през следващите няколко десетилетия, доколкото 90-те години създадоха тъй архитипа "безделник" на поколение X, което след това отстъпи място на спукания дотком "балон". Но по този път много членове на поколение X създадоха деца, които станаха днешните членове на поколение Z.

Снимка 577517

Източник: iStock Images

В един момент всички го правят.

Типично е работниците в началото на 20-те си години — най-старата кохорта от поколение Z — да идеализират страстта и гъвкавостта. Както поколение Х, така и милениалите изразиха желание за равновесие между работата и личния живот, когато започват кариерата си. Но, по думите на Мейър, той има усещането, че на по-късен етап от кариерата си служителите обикновено стават по-малко заинтересовани.

"Хората започват с големи надежди, че могат да окажат въздействие и да намерят смисъл в работата. Често реалността е различна и това може да донесе много разочарование.", казва той.

Проучване на Gallup от 2013 г. установи, че бумърите и поколение X са по-малко склонни да се ангажират от членовете на други поколения. Според последващо проучване, проведено две години по-късно, по-възрастните бумъри (родените през 50-те и 60-те години) са по-склонни да загубят ангажираност от тези в младото поколение.

Възможно е, когато наближават пенсионна възраст, представители на бейби бум поколението да започват да страдат по-често от нарушения, свързани с когнитивната възраст, а поколение X да остава вярно на корените си "лентяите на 90-те години". По-възрастните членове на поколение X също навлязоха в средна възраст, която може да бъде свързана с грижата за родителите и децата, и може да са установили по-ясни граници на работа и живот, за да прекарват повече време със семейството.

Отделно проучване на Gallup, проведено през 2016 г., установи, че само 29% от миллениалите са въвлечени в работата си, което е по-малко от 33-те процента три години по-рано. Някои от това поколение може все още да са участвали на пазара на труда след рецесията, просто приемайки каквато и да е работа, и вероятно не са се чувствали желание към това, което правят.

Мейър подчертава, "Винаги е имало неангажирани служители". Така "тихото напускане" е по-скоро следствие от проблемна работна култура, която третира служителите като собственост, а не като хора. "Компаниите започнаха да губят от поглед какво означава да се отнасят добре към служителите, поставяйки производителността и контрола на преден план", казва Майер, като добави, че те също са натоварени със създаването на атмосферата на увлеченост, която е необходима за поддържане на здравословен баланс между личния и личния живот.

Снимка 578849

Източник: iStock Images

Пандемията увеличила неангажираността

"Тихото уволнение" е най-новото от няколко деловите тенденции в пандемичната ера. Централната тема на всички тях: отхвърлянето на производителността в полза на щастието, всичко това са прояви на основната тенденция на Великото дистанциране.

За поколението Z това не беше толкова промяна в приоритетите, колкото е норма, тъй като те дойдоха да работят в ерата на Zoom. Те се сблъскват с липса на интерес да работят в началото на кариерата си, когато работата от дома става по-лесна по подразбиране. За тях тя дойде от отхвърлянето на културата на екстремен работохолизъм и момичето бос 2010-те години (героиня от нова ера, успешно и лесно съчетаваща професионален успех, щастлив личен живот и идеална а релаксация).

Ариана Хъфингтън, главен изпълнителен директор и основател на Thrive Works, смята, че "тихото уволнение" е реакция на поколение Z на културата на прегаряне, която доминираше в живота на техните родители. Капитализмът, оплаква се поколението Z, само вреди на тяхното психично здраве; те биха предпочели кариера, която не е свързана с тяхната личност.

"Докато други поколения смятаха, че идентичността им започва в 9 часа и завършва в 17 часа, поколение Z често вярва, че тяхната идентичност започва извън работата. Определяйки своята идентичност не чрез позицията си, те изпитват по-малко напрежение.", обяснява Джейсън Дърси, експерт по поколение Z и основател на Центъра за кинетика на поколенията.