Добре е да бъдеш готов за тежки дни, например - със спестявания в брой, лекарства, здрави обувки, няколко консерви, газово котлонче и туба бензин за колата. 37-годишният Сам Алтман отива може би малко по-далеч: "Имам пистолети, злато, йодни таблетки, антибиотици, акумулатори, вода, противогази от израелската армия и голям имот в Биг Сур (планински регион в Калифорния - б.р.), до който мога да долетя при нужда". Определено този човек има план даже и за най-лошото.

Когато Апокалипсисът не се случва, Алтман е един от може би най-важните хора в света на технологиите. Значително по-скромен в публичното си присъствие от Илон Мъск или даже Марк Зукърбърг, той е двигателят на компанията OpenAI - създател на сензационни продукти с изкуствен интелект като DALL-E и ChatGPT. Именно заради тях в момента интернет хегемонът Google се налага в движение да преосмисля плановете си за оцеляване в условията на пазарно бедствие.

Вундеркинд

Сам Алтман се научава да програмира и да сглобява и разглобява семейния компютър Macintosh още на 8-годишна възраст. Дигиталният свят се превръща в негово убежище. В чат стаите на AOL той намира с кого да си говори и е спокоен. "Да растеш като гей в Средния Запад малко след 2000 г. не беше най-хубавото нещо", разказва той пред "Ню Йоркър" (от същата статия е и цитатът с противогазите - б.р.).

Той "излиза на светло" на 16 - в отговор на действията на християнски екстремисти, които бойкотират събитие в училището му, посветено на сексуалността. Целият живот на Алтман е изпълнен със смели решения с големи последици далеч не само за него.

Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 потребители за два месеца

Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 потребители за два месеца

Microsoft започна да интегрира изкуствения интелект в Teams

След две години учене на компютърни науки в Станфорд той и двама негови състуденти прекратяват обучението си, за да създадат своето мобилно приложение Loopt за споделяне на локацията с приятели. Проектът е един от първите, подкрепени от акселератора Y Combinator с по 6000 долара на основател. В същата "партида" е и Reddit, припомня Business Insider.

Снимка 605186

Източник: GettyImages

В крайна сметка Loopt е продадена за 43 млн. долара през 2012 г. С част от парите Алтман създава инвестиционен фонд, в който участва и милиардерът Питър Тийл. Следват инвестиции в други стартъпи. През 2014 г. 28-годишният тогава технологичен предприемач е избран за президент на Y Combinator. Следват лекции в познатия Станфорд, място в 30 Under 30 на Forbes и сериозна промяна във фокуса на акселератора.

Така финансиране започнаха да получават все повече стартиращи компании в инженерната и научната сфера. Сам Алтман не крие, че иска един ден да има своя компания в ядрената енергетика. Той инвестира 375 млн. в работещата в сферата на термоядрения синтез Helion Energy. Пред TechCrunch той казва, че това е "повече от инвестиция" за него и има само един друг проект, който ангажира толкова от времето му.

OpenAI

През 2015 г. Сам Алтман и Илон Мъск създават компания с една не твърде бизнес цел - да гарантира, че изкуственият интелект няма да унищожи човечеството. "Обсъждахме какво можем да направим, за да гарантираме едно добро бъдеще. Можехме да стоим отстрани, да призоваваме за повече регулации или можехме да участваме с правилната структура и хора, които са дълбоко загрижение за това AI разработките да бъдат полезни на човечеството", разказа през NYT Алтман.

OpenAI събира 1 млрд. долара от редица известни имена от Силициевата долина. Сред тях е и Питър Тийл, с който Алтман работи по това време в Y Combinator. След изборите в САЩ през 2016 г. става публично напрежението помежду им - единият (Тийл) е привърженик на политиките на Доналд Тръмп, докато другият (Алтман) е с открито прогресивни възгледи. Спират съвместната си работа през 2017 г.

Сам Алтман напуска президентския пост на стартъп акселератора през 2019 г., за да се концентрира върху OpenAI, на която в последствие ще стане и изпълнителен директор. По същото време му задават на събитие въпроса как смята, че компанията ще излезе на печалба. "Откровено казано, нямаме никаква идея", е честният отговор.

Снимка 605184

Източник: GettyImages

Естествено, всъщност идея има. След полет до Сиатъл за среща с боса на Microsoft Сатя Надела идват нова инвестиция от 1 млрд. долара, но и петият най-мощен публичен суперкомпютър, който прави възможни комплексните езикови модели на компанията.

Microsoft инвестира $1 милиард в OpenAI

Microsoft инвестира $1 милиард в OpenAI

Компанията ще използва облачните услуги Azure

Най-известните им приложения са DALL-E, която създава изображения по описание и привидно знаещия всичко чат бот ChatGPT. Той се превърна в най-бързо натрупващия популярност дигитален продукт в историята със 100 млн. активни потребители месечно само два месеца след старта си. И двата са базирани на модела GPT-3, който е още от 2020 г. Неговият още по-мощен наследник - GPT-4, вече се задава на хоризонта.

Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 потребители за два месеца

Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 потребители за два месеца

Microsoft започна да интегрира изкуствения интелект в Teams

Сам Алтман не е бомбастичен в оценките си. През декември той коментира, че ChatGPT е "изключително ограничен, но пък е достатъчно добър в някои неща, за да създаде невярното впечатление за величие" и не е много добра идея да се използва за проверка на факти.

Какво следва?

Явно Microsoft не са много съгласни с последното. ChatGPT вече прави автоматични записки по срещи в платената версия на Teams, ще задвижва търсачката ChatGPT след броени седмици, а много други технологии вече активно се интегрират в облачната платформа Azure за нуждите на бизнеса. В същото време, за 20 долара на месец ChatGPT Plus предлага на всеки напреднал по-бързи отговори, нови функционалности и др.

Google се притесни от нашумелия чат бот ChatGPT - ръководството на компанията издаде "червен код"

Google се притесни от нашумелия чат бот ChatGPT - ръководството на компанията издаде "червен код"

Сундар Пичай насърчи множество групи в компанията да пренасочат усилията си към справяне със заплахата

Възможността да разбереш въпроса, зададен от потребителя и да му дадеш истински отговор - а не 2 страници SEO оптимизирани линкове, в които няма нищо полезно, е кошмар за една компания: Google. Монополистът при онлайн търсенето за първи път от 20 години е в изоставаща позиция в собствената си игра.

Снимка 605185

Източник: GettyImages

Компанията има свои AI разработки, които обаче отказваше да покаже публично от етични съображения. Сега е под силен натиск от инвеститорите и потребителите да ги покаже час по-скоро. Даже създателят на Gmail коментира неотдавна, че чат ботовете като ChatGPT могат да унищожат бизнеса на Голямото G буквално за месеци. Междувременно, сякаш всички технологични компании на света в момента работят по AI решения.

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

ChatGPT се превърна в любимо средство за задаване на въпроси сред милиони потребители

"Смятам, че това е нещо твърде голямо за една компания. Всъщност, надявам се да има истинска екосистема, това е нещо по-добро. Смятам, че трябва да има няколко генеративни изкуствени интелекта по света на някакъв етап. Радвам се", коментира пред Forbes в скорошно интервю Алтман.

Той все още не смята, че е създал "убиеца" на интернет търсачката, но смята, че един ден AI системите може да я заместят. Гледа и по-далеч: "Това, което наистина ме вълнува с тези модели е, че нещата не са тип "Как да заменим влизането в мрежата и търсенето?", а по-скоро са в посока "Какво тотално различно и много по-яко да направим?".

Най-мощният публичен чат бот: България има проблеми с корупцията, AI може да помогне

Най-мощният публичен чат бот: България има проблеми с корупцията, AI може да помогне

Поговорихме с ChatGPT за предизвикателствата пред технологиите и обществото в края на 2022 г.

Всъщност, по неговите критерии и ChatGPT не е генеративния изкуствен интелект, към който се стреми: "Не сме супер близо (...) Няма да има един кристално ясен момент (когато ще сме го постигнали) - ще е постепенен преход".

За какво Сам Алтман използва своя ChatGPT? "Резюмирането е изключително успешно при мен, много повече, отколкото си мислех, че ще бъде. Фактът, че мога да получа дълги статии или email дискусии по този начин е много по-полезно, отколкото си мислех. Освен това възможността да задавам много странни програмистки въпроси или да получавам помощ за дебъгването ме карат да се чувствам сякаш насреща имам супер талантлив програмист, с когото мога да си говоря", отговаря той.

Човекът, който е най-голямата заплаха за интернет такъв, какъвто го познаваме, не позволява да бъде сниман за интервюто си във Forbes. И в него, както и в другите публикации, не говори за личното си състояние. Знае се, че има две суперколи McLaren и обича да пилотира самолети. Така или иначе, компанията му ще има все по-голяма глобална тежест, а, както стана ясно по-горе, даже да дойде краят на света, Сам Алтман си има скривалище. Погрижил се е и да има с кого да си говори за програмиране.