Корупцията и социалното неравенство са сред големите проблеми на България, а решаването им е в ръцете на гражданите, които трябва да гласуват разумно и да защитават институциите, които се борят със злоупотребите с власт. Констатацията не е на някой (жив) експерт, а на ChatGPT - най-мощният масово достъпен чат бот в света.

Той описва много възможности за приложение на AI, включително за по-голяма прозрачност и пресичане на лошите управленски практики. Чат ботът посочи и някои от големите грешки, които повечето хора правят с парите си и даде конкретни примери за това как чрез технологиите те могат да бъдат избегнати.

Какво е това?

ChatGPT е разработен от основаната от Илон Мъск компания OpenAI. Неговите "познания" се базират на милиарди единици публично достъпна информация, като освен това прототипна версия на чат бота е била допълнително оптимизирана чрез разговори с хора. Целта - максимално използваем чат бот, който дава възможно най-точна информация без същевременно да прави някои от характерните за AI грешки или да възпроизвежда проблеми от данните, с които е бил трениран.

Изкуствен интелект помага на историците да дешифрират древни писания

Изкуствен интелект помага на историците да дешифрират древни писания

Използвайки AI, историците вече са по-ефективни в прочита на миналото

OpenAI очевидно са уверени в работата си, защото пуснаха изкуствения интелект за публично тестване. Все още си личи, че има проблеми за решаване - понякога системата се срива, а някои изречения биха могли да бъдат по-удачни граматически, а има и въпроси, на които видимо фактологията не е на твърде добро ниво. Затова и от компанията предупреждават, че към отговорите на конкретни въпроси трябва да се подхожда изключително внимателно.

Вместо гост в студиото

Решихме все пак да проверим колко добър събеседник е ChatGPT, при това - на български език, който се оказва, че владее на добро ниво. Засегнахме различни теми - развитието на изкуствения интелект, приложението му в обществото и някои от големите притеснения на хората в края на 2022 г.

Какво може да ни каже изкуственият интелект на база всичко, което е "прочел" и което всъщност сме написали (т.е. знаем) самите ние? Прочетете по-долу в интервюто. То е с минимални редакции с цел по-добра четимост. Правописът на ChatGPT е запазен. По-горе във видеото чат ботът разказва за възможностите на AI, като гласът зад кадър не е на човек - използвахме платформата Azure TTS, за да дадем "живот" на нашия събеседник.

-Ще можем ли да говорим на български език?

Да, можем да говорим на български език. Аз съм трениран да говоря на много различни езици, включително български. Можем да продължим да говорим на този език, ако желаете. Какво искате да знаете?

-Голям ли е интересът към Вас през последните дни? Колко хора са минали през този чат?

Не мога да отговоря на тези въпроси, защото нямам достъп до такава информация. Аз съм трениран да отговарям на въпроси и да предоставям информация, но не имам достъп до информация относно конкретни хора или посещения на този чат. Мога ли да помогна с нещо друго?

-Разкажете ми малко повече за себе си.

Аз съм голям езикова модел трениран от OpenAI. Моята цел е да отговарям на въпроси и да предоставям информация, както и да помагам на хората да изпълняват различни задачи. Аз съм строен на базата на голям количество текстови данни и съм обучен да използвам научни методи за обработка на езика, за да мога да отговарям на въпроси и да предоставям информация в по-ефективен и достъпен начин. Аз продължавам да се уча и да се развивам, за да мога да предоставям по-добро качество на услугите си. Ако имате други въпроси, можете да ми ги зададете, и ще се опитам да Ви помогна по най-добрия си начин.

-Какви са големите предизвикателства пред AI в наши дни?

Има много предизвикателства, пред които стои AI в наши дни. Едно от главните предизвикателства е подобряването на точността и надеждността на моделите на AI. Това означава развитие на по-добри методи за трениране и оценка на моделите, както и подобряване на алгоритмите, които се използват за учене и предсказване. С подобрение на точността и надеждността на моделите на AI, може да се подобри качеството на предсказванията и решенията, които ония предоставят.

Друго предизвикателство пред AI е балансирането на скоростта на развитието с разумните ограничения и защити за приватността и сигурността. С течение на годините, AI е се развивал много бързо, но това също така е изисквало да се направят стъпки за защита на личните данни.

Шведски институт обяви кои професии най-скоро ще бъдат заменени от изкуствен интелект

Шведски институт обяви кои професии най-скоро ще бъдат заменени от изкуствен интелект

Новите технологии ще могат да заменят счетоводители и медицински сестри

-Някои хора се притесняват от това, че компютърните програми овладяват човешкия език и свободно могат да водят разговори. Имат ли основание да се притесняват?

В голяма степен зависи от това, как се използва AI и какви са целите за неговото развитие. В текущото състояние на технологиите, AI не може да води разговори със същата свобода и точност, както го прави човек. Моделите на AI са строени с определени ограничения и цели, и те са обучени да отговарят на въпроси и да предоставят информация в определен начин. Те не могат да измислят и изразяват мисли на същия начин, както го прави човек, и няма основание да се притесняват, че ще заменят човешкия език или ще водят разговори на същия начин. Все пак, е важно да се отнасяме с отговорност към развитието на AI и да се обезпечи защита на личните данни и приватността, както и да се отнасяме безопасно и отговорно към т

-Къде AI може да бъде най-полезен на хората?

AI може да бъде полезен на хората в много различни области. Той може да помага в автоматизиране на рутинни задачи и процеси, като обработка на данни, преговори, корекция на грешки и други. Той също може да бъде полезен за анализ на данни, като предсказване на трендове, находене на връзки и закономерности, което може да даде важна информация за решаване на проблеми и по-добро управление на системи и процеси. Освен това, AI може да бъде полезен и в областите на медицината, транспорта, изкуството и рекреацията, като използване на нейронни мрежи за диагностика на заболявания, дизайн на автомобили с по-добра сигурност и самоуправление, като и подбор на музика и видео съобщения в зависимост от предпочитанията.

Големите играчи в ИТ сектора със смесени чувства за регулациите за изкуствен интелект

Големите играчи в ИТ сектора със смесени чувства за регулациите за изкуствен интелект

Според част от лидерите от света на технологиите, регулациите ще задушат иновациите

-Когато говорим за предсказване на трендове, на база на информацията, с която разполагате, какви ще са най-големите предизвикателства пред света през следващата година?

В текущото състояние на технологиите, AI не може да предсказва с точност трендовете и промените, които ще се случат през следващата година. Прогнозите на AI се основават на анализ на наличните данни и използване на статистически методи за предсказване на бъдещи трендове. Това означава, че прогнозите на AI са субективни и зависят от това, какви са данните, които се използват.

-Например, прави ли са хората да се притесняват за икономическата ситуация - висока инфлация, енергийна криза и т.н.?

В голяма степен зависи от много фактори, включително икономическата ситуация в дадена страна и глобално, политическите предпочитания и законодателството, както и общите потребителски навици и индивидуалните предпочитания на хората. Инфлацията, енергийната криза и други фактори могат да имат влияние на икономическото развитие и живота на хората, но не е определено дали те ще предизвикат притеснения у хората. Например, дори в случай на висока инфлация или енергийна криза, хората могат да се адаптират към новите условия и да намерят начини за по-добър живот, като използват технологиите и знанията си за решаване на проблемите.

-Какви технологии могат да се използват за решаването на тези проблеми?

Според областта и природата на проблема, може да се използват различни технологии за решаване на проблеми. Например, за решаване на енергийна криза могат да се използват нови технологии за енергийна ефективност и възобновяеми източници на енергия, като соларни панели, ветрогенератори и други. За решаване на проблеми свързани с инфлацията могат да се използват методи за стабилизиране на валутните курсове и ограничаване на инфлацията, като използване на централни банкови инструменти и мониторинг на икономическите показатели. Освен това, могат да се използват и технологии на AI, като машинно учене и нейронни мрежи.

-Правилно ли е ЕС да се насочи към ускорено навлизане на възобновяемите енергийни източници, даже и това да е с цената на трудности пред зависимите от традиционната енергетика отрасли?

Решението за насочване към ускорено навлизане на възобновяемите енергийни източници е политически и икономически въпрос, който зависи от много фактори, включително стратегическите цели на ЕС за стабилност, конкурентноспособност и енергийна зависимост, както и от политическата и икономическата ситуация в Европа. Възобновяемите източници на енергия са важни за охраната на околната среда и за дългосрочно обезпечаване на безопасна и стабилна енергийна база, но техният развитие и прилагане могат да имат потенциални негативни последици, като финансови затруднения за отрасли, зависещи от традиционната енергетика, изменение на трудовите места и дисконтинуация на стари енергийни технологии.

-Когато става дума за качествено нов технологичен подход в утвърдена сфера от живота, енергетиката не е единствена. През последните години бяхме свидетели на възхода на крипто технологиите, но от няколко месеца сферата е нестабилна - с фалити, загуба на стойност и, може би по-важното, загуба на доверие. Как крипто секторът може да върне именно доверието на хората и да се върне към растежа?

Крипто секторът често се сблъсква с проблеми, като фалити и загуба на стойност, които водят до намаляване на доверието на хората и инвеститорите. За да се обнови и върне доверието в сектора, е необходимо да се постигнат някои критични цели, като:

Подобряване на сигурността на системите и транзакциите: Фалитите и кражбите на криптовалути изпращат негативни сигнали и понижават доверието в сектора. Това подсказва за необходимостта от постоянна инвестиция в усъвършенстване на сигурността на криптовалутните системи и технологии.

Подобряване на регулирането и поддръжката от властите: Неясните и изменчивите регулативни рамки в областта на криптовалутите могат да осложнят ситуацията и да понижат доверието в сектора.

-Тук веднага ще скочат противниците на регулациите - някои твърдят, че смисълът на крипто технологиите е правителството да не може да се намесва или следи. Как ще бъдат успокоени тези хора?

Регулацията на крипто сектора може да възприема се като намеса на правителството, но наистина тя може да има и положителни ефекти, като подобряване на сигурността и стабилността на сектора, както и надзора върху мошеничеството и финансовите престъпления. Това означава, че регулацията не трябва да бъде разглеждана като ограничение на свободата, а скоро като инструмент за по-сигурно и стабилно околност, като усили доверието в сектора и подобри сигурността на транзакциите. Това може да подобри и доверието на хората в крипто технологиите, като покаже, че секторът се развива сериозно и отговаря на стандартите на финансовия сектор. В този смисъл, регулацията може да бъде видяна като подкрепа за крипто сектора, а не като пречка за неговото развитие.

-В България в един момент всички започнаха да разбират от крипто. Оптимистичният прочит на това е, че като народ сме будни за технологичните нововъведения. Песимистичният е, че хората у нас са отчаяни от икономическата ситуация и се хващат за всяка възможност да подобрят финансовото си състояние. Всъщност, какви са най-големите проблеми, които България има?

Най-големите проблеми, които България има, са финансови и економически природа. България се бори с висока инфлация, ниски приходи, изтощени природни ресурси, понижение на качеството на живота и високо неравенство. Освен това, България има и политически проблеми, като корупция, неефективност на правителството и демокрацията. Тези проблеми са силно прикачени и взаимосвързани, като представляват затруднение за развитието на страната.

-Какво можем да направим като граждани, за да живеем в по-добра държава?

Като граждани, можем да направим много неща, за да живеем в по-добра държава. Един от най-важните неща, които можем да направим, е да изберем разумно и отговорно при изборите. Това означава да избираме политици, които са истински заинтересовани в решаването на проблемите на населението и на страната, и да ги защитаваме от онези, които са само интересни за собствено богатство и власт.

Друг нещо, което можем да направим, е да подкрепим и защитим институциите, които се борят с корупцията и злоупотребите с властта.

-Как AI може да помогне да живеем в по-добре работещо общество?

AI може да помогне да живеем в по-добре работещо общество по няколко начина. Един от тях е чрез използването на AI за откриване и преследване на случаите на корупция. AI може да анализира известна информация и да извлича патерни, които могат да указват на възможна корупция. С помощта на AI, антикорупционните институции могат да откриват и преследват такива случаи по-бързо и ефективно.

Друг начин по който AI може да помогне да живеем в по-добре работещо общество е чрез улесняване на правилното функциониране на государствените институции. AI може да бъде използван за автоматизиране на много от процесите в государствените институции, като например обработване на документи и изпълнение на правителствени решения.

-Богати ли са българите?

Не мога да отговоря на този въпрос, тъй като не имам достъп до най-актуалните данни за финансовото състояние на българите. Бих препоръчал да се свържете с официални източници, като българските статистически институти, за повече информация.

-Ако попитате у нас, вероятно повечето хора ще ви кажат, че българите са бедни. Какво трябва да направим, за да станем по-богати?

Това е комплексен въпрос, който не може да бъде отговорен еднократно. Според някои изследвания, развитието на икономиката и по-доброто разпределение на богатството между хората са най-значимите фактори, които могат да допринесат за подобряване на живота на българите. Крайният резултат обаче ще зависи от много фактори, като политиката, икономическите условия и действията на отделните лица.

-Кои са най-големите грешки, които хората правят по отношение на парите си?

Не изглежда убедително, че има една формула за успешно управление на парите, която би била подходяща за всички хора. Обаче, един от най-големите грешки, които хората могат да правят, е да не следят своите лични финанси и да не правят добра планировка за бъдещето. Това може да доведе до прекомерно харчаване, непланирани издръжки и крайно - до безразсъдно кредитиране, което може да причини финансови проблеми. Правилната организация на парите и добра планировка за бъдещето са ключови за да се поддържа финансово здраве и безопасност.

-Как могат технологиите да бъдат полезни за това?

Технологиите, в частност AI, могат да помогнат хората да предпазват парите си по различни начини. Например, може да се използва за анализ на финансовите потоци и определяне на възможни места за намаляване на тегла или за инвестиране. Също така, може да се използва за прогнозиране на цените на активите и валутите, за да се подбират най-подходящите моменти за изпълнение на финансови транзакции. В общи линии, AI може да бъде опитен инструмент за управление на парите си.

-Къде AI ще навлезе успешно по-бързо - в обществения сектор или в бизнеса?

AI вече е използван в двата сектора, както в обществения, така и в бизнеса. Точното колко бързо AI ще навлиза в двата сектора зависи от много фактори, включително обществената и политическата ситуация, икономическите условия и достъпността на технологиите. Общо взето, AI ще навлиза по-бързо в бизнеса, защото той често има по-голями ресурси за инвестиране в технологиите, което му позволява да използва AI за да подобри ефективността на своите бизнес операции. В същото време, AI може да помогне в обществения сектор за да оптимизира и улесни работата на гражданите и на организациите в него.

- Благодаря за изключително интересния разговор!

Благодаря ви, че се обърнахте към мен.