Винаги, когато възстановяват исторически извори и древни текстове историците се интересуват от постигането на три основни цели: възстановяване на текста и определяне точно кога и къде е написан. За да направят това, експертите търсят отличителни черти и модели в стила на писане и след това ги сравняват с вече известни древни текстове. Това винаги е било дълъг и сложен процес, но нещата съвсем скоро ще се променят.

Британската компания DeepMind създаде инструмент за изкуствен интелект, който може да помогне на историците да възстановят древногръцки текстове със 72 процента точност. И още нещо - AI е в състояние да определи възрастта на древните надписи с грешка от само 30 години.

Зукърбърг: Meta създава най-бързия в света суперкомпютър с изкуствен интелект

Зукърбърг: Meta създава най-бързия в света суперкомпютър с изкуствен интелект

Изглежда, че метавселената е все по-близо

За да опрости задачата на историците и археолозите, DeepMind, в сътрудничество с учени, разработи специален алгоритъм, базиран на машинно обучение. Той е кръстен Итака - на известния древногръцки град.

За обучение на Итака екипът използва около 60 000 древногръцки текстове от цялото Средиземноморие, които вече са добре проучени и е известно, че са написани между 700 г. пр.Хр. и 500 г.сл.Хр. За да тества ефективността на алгоритъма, екипът прикрива някои от знаците във вече дешифрираните текстове и след това проверява как AI попълва липсващите елементи.

След това се използва набор от данни от близо 8000 добре проучени и разбрани надписа, за да провери дали Итака сам може да се справи с възстановяването на текстовете. Оказва се, че алгоритъмът може самостоятелно да възстановява текстове с точност от 62%, докато историците и археолозите показват само 25% точност.

Най-добри резултати обаче показва съвместната работа на Итака и учените. Когато историците използват изкуствения интелект, ефективността им се увеличава до 72%.

Шведски институт обяви кои професии най-скоро ще бъдат заменени от изкуствен интелект

Шведски институт обяви кои професии най-скоро ще бъдат заменени от изкуствен интелект

Новите технологии ще могат да заменят счетоводители и медицински сестри