Японските авиолинии назначиха първата си жена за президент - бивша стюардеса, която се е издигнала до висшия мениджмънт. Новият пост на Мицуко Тотори е важен и защото страната ѝ все още се бори да преодолее разликата между половете на работното място, пише онлайн изданието на CNN.

Те се присъединява към Japan Airlines през 1985 г. - годината, в която "Джъмбо Джет" на авиокомпанията се разпада във въздуха и 520 души загиват. Това е една от най-тежките авиокатастрофи в историята.

Икономиката на Япония регистрира значителен спад

Третата икономика в света регистрира значителен спад

Наблюдава се рязко влошаване на данните за БВП през третото тримесечие

Тотори първоначално е стюардеса, но расте в йерархията до старши изпълнителен директор на JAL. От компанията специално изтъкват опита ѝ в сферата на безопасността.

Назначението идва в момент, когато японските компании са изправени пред все по-голям натиск да увеличат разнообразието на половете и да се справят с разликата в заплащането на мъжете и жените, която е най-голямата сред страните от Г-7 и почти два пъти по-голяма от средната стойност за групата на развитите икономики в ОИСР.

Авиокомпаниите излизат от кризата: Колко ще спечелят през 2023-а?

Авиокомпаниите излизат от кризата: Колко ще спечелят през 2023-а?

IATA оцени пътническия трафик на 4,35 милиарда души, приходите на $896 милиарда

"Има служителки, които се борят с кариерните си стъпки или преминават през големи житейски събития. Надявам се, че назначаването ми за президент може да ги окуражи", заяви Тотори на пресконференция.

В момента японските авиолинии се опитват да се възстановят от спада от времето на пандемията и туристите се завръщат в Япония.

Кои са авиокомпаниите с най-малко закъснения през 2023 г.

Кои са авиокомпаниите с най-малко закъснения през 2023 г.

В Европа начело е нискотарифен превозвач

Безопасността на авиокомпаниите е в центъра на вниманието след сблъсъка между самолет на JAL и самолет на японската брегова охрана на летище Ханеда в Токио този месец. Всички 379 души на борда на самолета успяха да се спасят, след като той избухна в пламъци.