Морският транспорт е един от най-важните и евтини методи за транспортиране на стоки. За да могат да се възползват от този вид услуга, хората още от древността изграждат ключови пристанища, на които товарите да бъдат обработени и разпределени. Днес пристанищата логично изглеждат по различен начин - строят огромни съоръжения, на които да се приемат и изпращат милионите контейнери по света. Ето и бърз преглед на петте най-големи пристанища в Европа.

Пристанището в Ротердам, Холандия

Това е най-голямото и в същото време най-значимото пристанище в Европа. Пристанищната площ е от цели 105 квадратни метра. То е разположено на Северно море в делтата на Рейн - Маас. От 60-те до 1986 година пристанището в Ротердам е най-натовареното пристанище в света. След това неговата корона заема пристанището в Сингапур, а след това - това в Шанхай. Интересен факт - пристанището в Шанхай и до днес заема първата позиция в света, седвано именно от това в Сингапур.

На пристанището в Ротердам се обработват всякакви видове стоки. През 2016 година на него са прехвърлени общо 12,4 милиона стандартни контейнера.

Максималната дълбочина в пристанището е 24 метра, благодарение на което то може да приеме най-големите кораби в света.

Пристанището в Антверпен, Белгия

Това е едно от най-бързо развиващите се пристанища в Северозападна Европа и второто най-голямо такова в Европа. Обхваща площ от 130 квадратни километра, като на терен работят над 150 000 души.

Напоследък, благодарение на големите инвестиции, пристанището може да обслужва най-големите кораби в света с общ капацитет над 20 хиляди стандартни контейнера. През 2016 година в пристанището са претоварени общо 10 милиона контейнера.

Пристанището на Антверпен е разположено на едно от най-добрите места в центъра на Европа, което го прави много удобно място за претоварване.

Пристанището в Хамбург, Германия

Пристанището на Хамбург е най-голямото немско пристанище. Местните дори често го наричат "Портал към света". Официалната дата за създаване на пристанището е 7 май 1189 година.

Контейнерните терминали позволяват презареждане на около 12 милиона контейнера всяка година. Според данни от 2016 година в пристанището са претоварени 8,9 милиона стандартни контейнера.

Всички контейнерни терминали са оборудвани с интегрирани железопътни терминали, което е един огромен плюс за пристанището на Хамбург, защото железопътният транспорт също е един от най-евтините.

Очаква се скоро пристанището да привлече и допълнителни инвестиции, с които то да бъде адаптирано да може да приема най-големите контейнерни кораби в света.

Пристанището в Бремерхафен, Германия

Пристанище Бремерхафен се намира в Северна Германия и е едно от най-големите морски пристанища в Европа. Контейнерният терминал на съоръжението се намира на брега на река Везер. Бремерхафен е един от водещите претоварни центрове за интермодален транспорт в германския внос и износ. Благодарение на местоположението на пристанището, с годините градът се е превърна в един от най-големите търговски и туристически центрове.

Пристанището в Алхесирас, Испания

Пристанището в Алхесирас се намира само няколко километра от Гибралтар, което го прави ключово за морския транспорт на Европа. Освен това пристанището е и един от най-големите центрове за автомобилен транспорт по света.

Пристанището в Алхесирас е най-голямото такова в Испания и едно от най-големите пристанища в Европа. Терминалът е собственост на APM Terminals. Пристанището обхваща над 68 квадратни километра площ и съдържа кейове с дълбочина на дъното от 14 до 16 метра. Съоръжението има капацитет от 10 476 контейнера.

През 2016 година там са прехвърлени 5,5 милиона стандартни контейнера, което го прави по-натоварено от пристанището във Валенсия.