След като Apple и други технологични гиганти успяха да минат историческата граница от 1 трилион долара пазарна капитализация, компаниите от много други сектори са напът да постигнат този успех. И това важи в голяма степен за автомобилната индустрия.

Някои вече се намират сравнително близо до тази граница, докато други остават далеч назад. От платформата Visual Capitalist разглеждат кои са най-скъпите автомобилни производители в света на база на данни от Yahoo Finance.

След като американският производител на електромобили Tesla направи истински фурор на фондовия пазар през 2020 година, днес той е наваксал с доста "километри" пред конкурентите си. Компанията се превърна в тази с най-висока капитализация в сектора през юни 2020 година.

Според данните към 15 януари, пазарната оценка на Tesla възлиза на 795,8 милиарда долара. Иначе казано тя е повече почти 4 пъти по-скъпа от втората след нея - японската Toyota. На трето място идва европейският лидер Volkswagen с капитализация от 96,7 милиарда долара.

Любопитно е, че двата китайки лидера в производството на електромобили - BYD и Nio, се нареждат непосредствено след тях, изпреварвайки всички останали гиганти от САЩ и Европа. Експанзията в производството на електрически модели в азиатската страна успя да привлече вниманието на милиардери като Уорън Бъфет, който инвестира в BYD.

На шесто място идва собственикът на марката Mercedes - германската Daimler. Нейната пазарна оценка достига 72,8 милиарда долара и изпреварва с малко американската General Motors. В топ 10 с капитализация над 52 милиарда долара са още BMW, обединението на PSA Fiat Chrysler - Stellantisи Ferrari.

Снимка 516248

Източник: Visual Capitalist