Състезанието между американските градове за новата централа на Amazon ще бъде интересно. Вече 238 града и региона са заявили, че искат да приемат Джеф Безос и още около 50 000 служители на гиганта за онлайн търговия.

Градът-победител ще привлече 5 милиарда долара инвестиции в следващите 20 години. И едва седем щата не са излъчили предложение, предава The Wall Street Journal.

Някои от градовете включват очакваните Ню Йорк, Бостън, Атланта, Нашвил и Остин, Тексас. По-интересните предложения идват от Пуерто Рико, което бе опустошено от ураган миналия месец, както и от някои места в Мексико и Канада.

На какви критерии трябва да отговаря победителят? Amazon ще гледа редица фактори като наличието на софтуерни разработчици и други талантливи кадри в сферата, добра транспортна инфраструктура, наличието на театри, ресторанти, паркове и други места за отдих и развлечение.

Градът трябва да има население от поне един милион души и да предложи на Amazon някои данъчни отстъпки.

"Много малко компании имат възможност да направят такава селекция", казва Джон Бойт, директор на The Boyd Co. Inc. "Това е много, много специален случай".

Последният път, в който нещо подобно се случи в САЩ, бе в края на 80-те години на миналия век, когато General Motors накарат редица губернатори да рекламират пред медиите своите щати за нов завод за производство на автомобили.

През последните седмици някои от градовете се опитаха да привлекат вниманието на Amazon с любопитни инициативи: Ню Йорк освети най-популярните си сгради в оранжевото на компанията; Гари, Индияна публикува забавна обява в "Ню Йорк Таймс", а южна Аризона опита да прати на Безос 6-метров кактус.

Някои градове пък се опитват да спечелят компанията с данъчни отстъпки. Нюарк, Ню Джърси предложи потенциален пакет от 7 милиарда долара за десетилетия.

Гигантът в онлайн търговията не спира да расте и от няколко хиляди души увеличи броя на служителите си до 40 000 през последните десет години. И планира да добави още 6 000 в щаба си в Сиатъл. Но ще бъде трудно за Amazon да увеличи двойно капацитета си в града.

Тежките рискове пред града, който ще приеме Amazon

Тежките рискове пред града, който ще приеме Amazon

Не са само плюсове

А любопитните предложения не спират. Стоункрест, близо до Атланта, вече гласува да отчужди 1.4 квадратни метра площ, на които Amazon да създаде нов град със същото име.

Компанията ще избере мястото през следващата година.