Най-големият производител на бира в света прогнозира 10% спад в печалбата си за първото тримесечие след по-слабия от очакваното завършек на 2019 г., предаде Reuters.

Базираната в Белгия компания, очаква избухването на коронавируса да се отрази на приходите. Производителят на Budweiser, Corona и Stella Artois заяви, че вирусът е довел до значителен спад в търсенето в Китай - както в баровете, така и при домашна консумация, особено по време на китайската Нова година.

AB InBev е поредната, която предупреждава, че епидемията удря бизнеса, тъй като баровете и ресторантите се затварят. Заради епидемията приходите й в Китай са се свили с до 285 милиона долара през първите два месеца на тази година. "Нашите резултати през 2019 г. не оправдаха очаквания ни и не сме доволни от тях", казва компанията в изявление.

Избухването на вируса,  заедно с очакванията за по-слаб пазар и в Бразилия, може да доведе до 10% спад на основната печалба за първото тримесечие на годината, заявиха от компанията. Очаква се ръст между 2% и 5% на основната печалба през 2020 г.

Балтийският регион се впуска в състезание по намаляване на акцизите върху алкохола

Балтийският регион се впуска в състезание по намаляване на акцизите върху алкохола

Страните не искат да губят продажби и приходи в хазната

Печалба на Anheuser-Busch InBev за четвъртото тримесечие намалява с 5,5% до 5,34 милиарда долара, което е по-лошо от пазарните очаквания За спад с 1,9%. Печалбата и от двата ключови пазара - Съединените щати и Бразилия - отслабна, след като AB InBev направи повече доставки на едро на фона на високите разходи за доставка на стоки и по-слабите продажби в латиноамериканската страна.