Любителите на чашката в Балтийския регион имат повод за наздравица. Първо Естония съобщи, че ще премахне въведените увеличения върху акциза за алкохола, след като новите налози намалиха продажбите, а оттам и приходите в хазната. Следва Латвия, която отчете скок в посещенията на жадни естонци заради ръста. Страната обяви, че също ще намали акцизите, пише Bloomberg.

Тези два хода могат да подхранят ново състезание в намаляването на акцизите върху алкохола, което пък от своя страна ще намали приходите в бюджета.

Естония започна да усеща ефекта от по-високите налози преди двете години, когато все повече от жителите ѝ започнаха да пътуват до Латвия, за да си купят вино и други напитки. В същото време посещенията от финландците, които пък посещаваха Естония поради същата причина, намаляха значително.

Заради това страната ще намали акциза с 25% от юли и половин литър водка вече ще струва с около €1,50 по-малко - до около €6 за най-евтините брандове. Министърът на финансите е убеден, че това ще повиши продажбите.

Но Латвия следи отблизо ходовете на Естония и заяви, че ще обмисли намаляване на акциза още следващата седмица, за да запази конкурентоспособността си.

В същото време във Финландия пивоварите започват да недоволстват и искат от новото правителство в Хелзинки да се въздържи от ново увеличаване на акцизите.