Банановият гигант Chiquita Brands трябва да плати 38,3 милиона долара на 16 членове на семейства на хора, убити по време на гражданската война в Колумбия. Смята се, че са погубени от насилствена дясна паравоенна група, финансирана от компанията. Това реши федерално съдебно жури във Флорида, предаде Fortune.

Присъдата означава, че това е път, когато компанията е призната за виновна в някое от множеството подобни дела, висящи в съдилищата на САЩ, според адвокатите на ищците. Рядко е и обвинението на частна американска компания за нарушения на човешките права в други страни, както се случва сега.

Според съдебни документи Chiquita е платила на Обединените сили за самоотбрана на Колумбия, или известни под името AUC, около 1,7 милиона долара между 1997 г. и 2004 г. AUC е обвинен за убийствата на хиляди хора през тези години.

Chiquita настоява, че дъщерното й дружество в Колумбия Banadex е извършило плащанията само от страх, че AUC ще навреди на служителите и операциите му, показват съдебните записи.

Операциите на компанията са базирани във Флорида. В изявление след присъдата Chiquita заяви, че "ситуацията в Колумбия беше трагична за толкова много хора. Това обаче не променя нашето убеждение, че няма правно основание за тези твърдения."

Присъдата беше произнесена след шестседмичен процес. Делото първоначално беше заведено през юли 2007 г. и беше комбинирано с няколко други дела.

През 2007 г. Chiquita се призна за виновна по наказателно обвинение в САЩ за участие в сделки с чуждестранна терористична организация - AUC беше определена като такава група от Държавния департамент през 2001 г. - и се съгласи да плати глоба от 25 милиона долара. Компанията също така трябваше да въведе програма за етика според Министерството на правосъдието.