Местният завод в Радомир "AQ Електрик" произвежда управляващите системи за мотрисите на Стокхолмското метро и на междуградските влакове на Хамбург. Това разказа пред БТА изпълнителният директор на компанията Емил Николов.

"За Стокхолмското метро оборудваме напълно електромотрисите от пултовете за управление на машинистите до комуникацията със станциите и цялата апаратура извън влаковете", посочи Николов. Той обясни, че в радомирския завод се изработват елементи, модули, готови машини от суровия материал до завършването им.

Skoda Auto ще произвежда високоволтови кабелни снопове в Румъния

Skoda премести част от производството си в съседна на България страна

Заради войната в Украйна

Заводът принадлежи на акционерно дружество с мажоритарен собственик шведската компания AQ груп, която притежава 98 процента от капитала. Годишният оборот на радомирското предприятие за миналата година е 84 млн. лева. Тази година е предвидено да достигне 110 млн. лева. Планираният оборот за първото полугодие е постигнат и продължава да върви с добър темп, увери Николов.

Кризите от последните 20 години не са причина за редуциране на производството, а възможност за развитие, според изпълнителния директор. Ковид пандемията, засегнала железопътната индустрия, която е основен партньор на завода, е рефлектирала негативно върху икономическата му дейност. Застоят бил компенсиран с ударно увеличение на оборудване за здравеопазването. В Радомир се произвеждат много елементи, модули и електрооборудване за разнообразна медицинска техника - от екипировка на хирургически кабинети до контролни панели за машини, стерилизатори и т.н.. Така ръстът в обемите е по-сигурен при различните видове кризи, пресмятат от завода.

Сърбия ще произвежда електромобили в родния град на "Застава"

Сърбия ще произвежда електромобили в родния град на "Застава"

Заводът ще се намира на 240 километра от София

През 2020 г. спадът в оборота бил балансиран с ръст на печалбата. Реално тя се увеличава минимум 10 процента годишно, посочи Николов.