Aston Martin потвърди плановете си да пусне дялове от компанията на Лондонската фондова борса. Британският производител на спортни автомобили заяви, че ще листне 25% от акциите.

През 2017 година Aston Martin продаде 5 000 автомобила и за първи път от 2010 година излезе на печалба. Тази сутринт производителят отчете и 8% ръст на продажбите до £445 милиона за първото полугодие на годината.

Основните ѝ акционери - италианският фонд Investindustrial и група кувейтски инвеститори - наеха инвестиционна банка, която да консултира компанията в процеса в началото на тази година.

Под ръководството на Анди Палмър, който напусна Nissan, за да стане главен изпълнителен директор през 2014 година, Aston Martin тръгна към уверено възстановяване благодарение и на спортното купе DB11. Планът му, включващ разширяване на моделната гама и добавянето на първи SUV модел, дава резултат. Очаква се новите модели да увеличат производството "значително" над 5 000 автомобила.

Aston Martin възражда култовия DB5 на Джеймс Бонд срещу $3,5 милиона

Aston Martin възражда култовия DB5 на Джеймс Бонд срещу $3,5 милиона

Компанията обещава, че ще има същите джаджи, както колата във филма

Палмър се надява да увеличи продажбите и като се концентрира върху дамите - трудна задача в историята на компанията, която е продала едва 4 000 автомобила на жени през 105-годишната си история.

Целта е през тази година продажбите да достигнат между 6 200 и 6 400, а до 2020 г. - 10 000.

Надеждите на главния изпълнителен директор е да повтори успеха на Ferrari, която бе листната в Ню Йорк преди три години. При цена на акциите от $52, те достигнаха $150 през юни.