Китайският производител на батерии за електрически превозни средства Contemporary Amperex Technology (CATL) вече произвежда повече милиардери, отколкото гигантите в Силициевата долина Google и Facebook, пише yahoo Finance.

Цената на акциите на CATL се е повишила с 167% през последните 12 месеца, според Wall Street Journal, което доведе компанията до пазарна капитализация от над 200 милиарда долара и я направи третият по големина бизнес в континентален Китай.

CATL е един от най-големите производители и доставчици на батерии за електромобили в света. Компанията доставя батерии за електромобили на марки като Tesla, Toyota, BMW и Volvo.

Бързият ръст на CATL доведе и до нарастване на броя милиардерите от списъка на Forbes. Мажоритарните собственици на компанията Робин Зенг, Хуан Шилин, Пи Зенхуа и Ли Пинг могат да се похвалят с общо богатство на нетна стойност от 61,1 милиарда долара.

За голяма част от възхода си на пазара на батерии CATL трябва да благодари на Tesla, заради която компанията се превърна от сравнително непопулярен производител в едно от най-разпознаваемите имена в сектора.

Миналата година двете компании подписаха двугодишна сделка за доставка, с което китайската компания стана третия най-голям доставчик на батерии на Tesla, след южнокорейския LG Chem и японския Panasonic. През юни двете компании удължиха сделката за доставки до 2025 г.

Миналата седмица китайската компания представи натриево-йонна батерия, чиито клетки са с по-малка енергийна плътност и използват по-евтини материали от литиево-йонните батерии.

По думите на председателят на CATL Дзън Юцюн тези батерии имат големи предимства при работа в условия на ниски температури, зареждат се и лесно и бързо и се адаптират към околната среда.

CATL обяви, че очаква глобален дефицит от литий още през следващата година. Според компанията нитриево-йонните батерии ще успеят в известна степен да балансират глобалния пазар.

Те не съдържат литий, кобалт или никел, а натрият е шестият най-често срещан елемент на планетата.