Coca Cola HBC временно изтегля партиди продажба от два вида безалкохолни напитки в Хърватия, докато властите в страната разследват случаи на заболяване, за което се предполага, че е причинено от напитките, предаде Reuters.

Хърватската санитарна държавна служба е наредила на местния клон на Coca Cola HBC, който разпространява продуктите на Coca-Cola, да изтегли партида Coca-Cola Original Taste 500 ml.

Coca Cola HBC съобщи, че ще изтегли и партида Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Според изявление на компанията вътрешен анализ показва, че няма никакви нередности в двата продукта, но че изтегля партидите до приключване на официалните разследвания.

Според съобщението на Reuters, през уикенда млад мъж в град Риека e получил "наранявания" на гърлото след консумация на напитка Romerquelle Emotion. Съобщава се за внезапна болка, изгаряне или кървене в устата. 

По-късно министърът на здравеопазването Вили Бероше суобщил пред държавната телевизия HRT, че още 13 души в Хърватия са съобщили за симптоми след консумация на напитки Coca Cola.

15 страни, в които Coca-Cola и Pepsi не се продават

15 страни, в които Coca-Cola и Pepsi не се продават

Световната индустрия за безалкохолни напитки се оценява на $530 милиарда през 2022 г. и може да надмине $620 милиарда до 2030 г.

Според анализа на проба от Romerquelle Emotion на държавният инспекторат всички измерени стойности - като киселинност, метали и металоиди, пестициди и добавки, са в рамките на разрешените параметри "и не могат да причинят симптоми, каквито имат засегнатите потребители".

От Coca Cola HBC заявиха, че подкрепят разследването на властите и предприемат действия за защита на потребителите.

От Кока-Кола ХБК България изпратиха уточнение до Money.bg със становище:

"Запознати сме с текущата информация от Хърватия, касаеща нашите продукти там и сме предприели необходимите действия за гарантиране на обществената безопасност. Местните власти получават пълна подкрепа от колегите ни на място в хода на разследването.

От Кока-Кола ХБК България подчертават, че няма риск за българските потребители.

"Ние не осъществяваме внос и продажба на тези продукти в България и случаят не засяга напитките, продавани на нашия пазар."