Tехнология, която използват най-големите играчи в индустрията за чипове е собственост на ASML. В южната част на Нидерландия има една фабрика, която отвън изглежда като обикновена корпоративна сграда с много стъкло и стомана. Тя обаче е собственост именно на ASML, а машините, които се произвеждат в нея са всичко друго, но не и обикновени, разказва BBC.

Всъщност, технологията тук е толкова усъвършенствана и така търсена, че ASML се превърна в най-ценната технологична компания в Европа. Фабриката проектира и прави машини, които произвеждат компютърни чипове, но не каквито и да е.

Снимка 545266

Източник: iStock

Машините на ASML създават най-усъвършенстваните чипове и това е единствената компанията в света, която разполага с подобна технология. Това означава, че начинът, по който машините на ASML работят е обект на едни от най-строгите корпоративни мерки за сигурност в света.

Монопол: Нидерландската ASML, която господства над глобалната индустрия за чипове

Монопол: Как една европейска компания господства над глобалната индустрия за чипове

Tехнология, която използват най-големите играчи в индустрията, е собственост на ASML

Прецизността е от ключово значение тук. Възможността да се гравира силицият толкова фино означава, че могат да се внедрят повече компоненти. А това от своя страна значи, че електронните устройства могат да имат по-голяма процесорна мощност и по-голяма памет, докато в същото време запазват размерите си.

Машините работят в състояние на вакуум, тъй като целият процес по ецването на един чип може да бъде провален дори и от най-малкото външно тяло.

Затова и големият успех не е изненада. През 2022 година компанията е доставила 50 от своите машини с най-високи спецификации и общо 400 машини. Тези продажби, заедно приходите от управлението и обновяването на настоящите машини, са генерирали приходи в размер на €21,2 милиарда.

Поръчките, които са получени и трябва да бъдат изпълнени, са на двойно по-голяма стойност. Ръстът в продажбите означава и увеличаване на работната сила, която се е увеличила с една трета за последните 12 месеца.

ASML вече работи върху ново поколение литографска машина, наречена high-NA-EUV. Тя ще позволи на производителите на чипове да правят 2nm процесори, което ще отбележи важен момент в производството на чипове.

Най-ценната технологична компания в Европа ASML се опитва да избегне война с производството на чипове

Най-ценната технологична компания в Европа се опитва да избегне война с производството на чипове

ASML не е американска компания, но обикновено използва части от САЩ, което дава на Вашингтон известна степен на влияние