Германската компания за въздушни таксита Lilium, получи одобрение от регулаторите за проектиране и експлоатация на своите електрически превозни таксита с вертикално излитане и кацане. Lilium получи от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз, лиценз със специално условие, който дава на компанията възможността да проектира и произвежда своите летящи таксита. Това съобщиха от компанията.

Одобрението официално признава способността на компанията да проектира и разработва безопасни летателни превозни средства. Това е голямо постижение в разработването на така наречения Lilium Jet. Получаването на одобрение от проектантска организация е основно изискване за всеки производител на търговски самолети.

Според Алистър Макинтош, главен технологичен директор на Lilium и ръководител на дизайнерската организация, одобрението на практика е "лиценз за работа" за компанията.

Първото летящо такси ще дебютира в Сингапур

Първото летящо такси ще дебютира в този град

Това ще се случи до 2023 г.

Превозните средства на Lilium са предназначени повече за вътрешни междуградски пътувания, отколкото към полети в различни държави. Lilium Jet използва в технологията си множество малки витла, задвижвани от електрически двигатели, за да осигурят издигане по време на излитане.

Lilium Jet ще може да измине 300 километра за час след едно зареждане - горе долу едно пътуване от Лондон до Манчестър в Обединеното кралство.

Германската Lilium е основана през 2015 г. от четирима студенти от Техническия университет в Мюнхен в Германия. Идеята й е да пусне търговски полети до 2025 г.

Компанията е изправена пред ожесточена конкуренция от страна на големите играчи Boeing и Airbus, както и германският стартъп Volocopter, който работи върху летящо такси с вертикално излитане и кацане.