Големи технологични компании като Google и Amazon, които вече обявиха масови съкращения в САЩ на служители, сега разбират колко трудно е да направят същото с лека в Европа.

Докато в Америка компаниите могат да обявят мащабни съкращения на работни места и да освободят стотици, ако не и хиляди работници в рамките на месеци, в Европа масовите съкращения сред технологичните компании са в застой заради защитите, които са в сила, които правят практически невъзможно уволняването на хора в някои страни без предварителни консултации със специалисти.

Alphabet момента води преговори във Франция за намаляване на броя на служителите чрез доброволно напускане, като предлага обезщетения, които се надява да са достатъчно щедри, за да накарат служителите да напуснат доброволно, пише Bloomberg.

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Американският онлайн търговец на дребно възнамерява да уволнени 10 000 души

Amazon се е опитал да накара някои мениджъри да подадат оставка, като е задържал заплатата за една година и е предоставил отпуск на напускащи служители, така че техните акции да могат да бъдат придобити и изплатени като бонуси, според източници на изданието.

Франция и Германия се славят с едни от "най-силните" трудови закони в ЕС.

Ето защо освобождаването на служители се превръща в продължителен процес, който включва събиране на информация, преговори и възможност за обжалване.

Google призна за трудностите, които изпитва и добави, че не планира прилагане на съкращения в Румъния, Гърция или Австрия.

В Париж Google има около 1600 служители. Според служител на компанията ръководството е дало да се разбере, че никой няма да бъде изгонен.

В други страни, като в Обединеното кралство например, защитата на работниците не е толкова сериозна, приблизително 500 от 8000 служители на Google ще трябва да си тръгнат от компнанията.

Същото важи и в Дъблин, където синдикатите твърдят, че Google планира да изгони 240 служители. В Цюрих синдикатите очакват броят на съкращенията да бъде около 200.

Около 170 000 служители са наети на пълен работен ден в Обединеното кралство от Amazon, Alphabet и Meta, като софтуерните инженери често получават заплати, които са наполовина по-ниски от тези на колегите им в САЩ.

В немското подразделение на Amazon компанията е започнала да уволнява хора, които все още са в изпитателен срок и да предлага доброволно напускане.