Китайската верига за търговия с дрехи "на дребно" Shein е подала документи за първично публично предлагане (IPO) в Ню Йорк. Особеното в случая е, че заявката е направена "конфиденциално".

Това пише Reuters, позовавайки се на осведомени по въпроса източници. Финансовите компании гаранти по предстоящото листване, което може да се осъществи през 2024 г., ще бъдат финансовите гиганти Goldman Sachs, JP Morgan Chase и Morgan Stanley.

Възможните дати за провеждане на IPO-то, както и предварителната финансова оценка на Shein, все още не са обявени.

Търговската верига за продажби на облекло е създадена в Китай през 2008 г. и вече е не само най-голямата в Китай, но и от лиделите в сектора в световен мащаб. Първоначалното й наименование е ZZKKO, като получава сегашното си име през 2012 година. А 10 години по-късно, през 2022 г. Shein премества централния си офис в Сингапур, основно по регулаторни и финансови съображения.

Въпреки санкциите: марки стоки от кои държави ще влязат на руския пазар

Въпреки санкциите: марки стоки от кои държави ще влязат на руския пазар

Най-много са фирмите от областта на "облекло и обувки"

През май 2022 г., според резултатите от поредния "кръг" на финансиране, стойността на Shein финансово беше оценена на 100 милиарда долара и компанията беше определена за най-големият търговец в областта на модата в света.

Обаче през май 2023 г., стойността на компанията, въз основа на резултатите от новия "кръг" на финансиране, достигна "едва" малко над 60 милиарда долара. Това означава, че след спад от близо 40% спрямо миналата година, Shein и сега е между първите в света при търговията с дрехи, макар и да не заема към момента лидерското място.

Китайската Shein, която задминава H&M и Zara

Китайската верига за "бърза мода", която задминава H&M и Zara

Амбициите на компанията са още по-големи - и в Amazon има от какво да се притесняват

"Тайното" подаване от компаниите на документи за IPO всъщност е законно и се случва, макар и рядко. Този формат позволява на кандидатите за първично публично предлагане да поддържат непублични контакти с Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) и въз основа на резултатите от комуникацията с регулатора, да правят промени в документацията си или да предприемат действия, които SEC посочва като необходими.

Очакванията са, през следващите месеци Shein да извърши точно такава работа, и веднага щом компанията бъде напълно готова за листване, да обяви официално за предстоящото IPO на борсата в САЩ. По същото време се очаква да бъде публикувано и съдържанието на обсъжданията на Shein с регулатора, като и направените измения в първоначалната документация следствие на това.

Страните в ЕС с най-високи и с най-ниски цени на потребителските стоки

Страните в ЕС с най-високи и с най-ниски цени на потребителските стоки

Оказва се, че за миналата година цените на потребителските стоки у нас са били от най-ниските в ЕС

В случай че, според предвижданията, IPO-то се осъществи, Shein ще стане една от най-скъпите публични китайски компании, листнати на американската фондова борса.

Сега това е таксиметровата услуга Didi Global, която през 2021 г. привлече 4,4 милиарда долара по време на своето IPO и беше оценена на общо 68 милиарда долара. Компанията Didi обаче беше принудена да напусне Нюйоркската фондова борса през юни 2022 г., поради натиск от страна на китайските власти.

Nike остава най-скъпата марка за дрехи в света

Nike остава най-скъпата марка за дрехи в света

Нарастваща популярност на спортното облекло, отбелязват авторите на изследването Brand Finance