Автомобилът Ford Fiesta беше пуснат на пазара през 1976 г., когато светът имаше спешна нужда от по-енергийно ефективни превозни средства, след като цените на бензина скочиха след петролното ембарго на ОПЕК. Сега Ford обяви, че ще спре европейското производство на своя класически седан Ford Fiesta през 2023 г. за сметка на производството на електрически превозни средства в Европа, пише Quartz.

Това е краят на една ера. Някога най-продаваният автомобил в Европа, Ford Fiesta ще прекрати производството си в ЕС една година по-рано от планираното на фона на намаляващите продажби (Ford спря да произвежда автомобила в САЩ през 2018-a) Ford ще се сбогува с емблематичния малък модел, който произвеждаше пет десетилетия наред. Американският автомобилен производител спира производството на своя модел Ford Fiesta следващото лято, за да се съсредоточи върху следващото поколение електрически превозни средства в Европа.  Така изглежда Ford се подготвя за една от най-значимите трансформации в богатата история на автомобилния производител. 

По-рано тази година Ford публикува планове да стане компания за производство на електрически модели в Европа до 2035 г., представяйки девет EV модела до 2024 г. Компанията стартира с успешното пускане на пазара на Mach-E и Mach-E GT и рекламата на E-Transit микробус. Компанията очаква около половината от продажбите му да бъдат на изцяло електрически коли до 2030 г.

Новият електромобил на Ford ще бъде произведен в завода в Кьолн, Германия, където в момента се произвежда Ford Fiesta. Новият EV ще бъде кросоувър, пише Elektrek. В предприятието Ford ще произвежда 200 000 електромобила годишно през 2023 г., а след това ще започне да произвежда  батерии - през 2024 г.