След като помогнаха акциите на няколко производители на латексови ръкавици да се превърнат в едни от най-търсените книжа на борсите в Азия, напоследък малайзийските инвеститори са обърнали поглед към други такива.

Заради силният скок в цената на златото, почти непознати извън страната компании за бижута, преживяват истински бум. Така например фирмите Niche Capital Emas Holdings и Tomei Consolidated са успели да увеличат няколко пъти капитализацията си в рамките на последните няколко седмици.

Този успех идва на фона на все по-активното участие на фондовия пазар в Малайзия, а доказателство за това е фактът, че основният индекс FTSE Bursa Malaysia KLCI изпреварва като представяне останалите си конкуренти в Югоизточна Азия. Само производителят на ръкавици Glove Corp. отчита близо 500% ръст на акциите си от началото на годината.

1000% скок на акциите: Това неочаквано производство доведе до подобен успех през 2020-а

1000% скок на акциите: Това неочаквано производство доведе до подобен успех през 2020-а

Браншът се оказа особено привлекателен за инвеститорите в Югоизточна Азия

Все пак за разлика от нея, анализаторите предупреждават, че инвестициите в компаниите, свързани с обработката на злато и бижута са доста по-рисковани.

"Акциите, свързани със златото, вървят нагоре до голяма степен заради спекулативни покупки от страна на инвеститорите", обяснява Дани Уонг, който е главен изпълнителен директор на Areca Capital. "По-добре е да се купува физическо злато, а не акции, ако има прогнози за допълнително покачване на цената на метала", обяснява той.

Въпреки това инвеститорите продължават да са много активни в този сегмент. Така Niche Capital отчита скок на капитализацията си над 400% от 16 юли насам до 50 милиона долара.