Автомобилният производител Tesla е един от фаворитите на инвеститорите през 2020 година, като акциите на компанията поскъпнаха толкова много, че успяха да я направят най-скъпата в автомобилната индустрия по пазарна капитализация.

Двама производители на нещо далеч не толкова технологично и сложно за производство обаче може да накара американската компания да се "засрами" що се отнася до скока на нейните книжа.

Става въпрос за фирми от Югоизточна Азия, които прави не какво да е, а гумени ръкавици. Акциите на Glove Corp., търгуваща се на борсата в Куала Лампур, са поскъпнали с 389% от началото на годината. Това е най-доброто представяне за всички, влизащи в основния индекс MSCI.

В сравнение с нея Supermax отчита още по-впечатляващ ръст от над 1000% от началото на 2020 година. За сравнение Tesla регистрира скок от 259 на сто в цената на книжата си.

Основно успехът на тези компании се дължи на нарасналото търсене на гумени ръкавици в резултат на пандемията. В резултат на повишените изисквания за спазване на лична хигиена в Малайзия трите най-големи производители на гумени ръкавици в страната са добавили около 26 милиарда долара към общата си капитализация от началото на 2020 година, посочва Bloomberg.

Нещо повече - 1 на всеки 10 долара, инвестирани на малайзийския фондов пазар, е бил насочен към производител на такива ръкавици. "Очакваме секторът да отчете значителен ръст от над 100% на приходите си през тази година", посочва Рос Камерън, който е мениджър в Northcape Capital.

Междувременно от малайзийската асоциация на производителите в бранша прогнозират, че търсенето на гумени ръкавици в глобален мащаб ще се увеличи с 20% до 330 милиарда броя през 2020 година.