Съд във Великобритания одобри най-голямото групово съдебно дело в историята на Обединеното кралство, предават медиите от Острова. То е в размер на над 10 милиарда лири и е срещу Mastercard. Делото е заведено от името на 46 милиона потребители и представители на малки предприятия на възраст над 16 години, които са използвали системата за разплащане на Mastercard в периода между 1992-а и 2008-а година. Искът е за антиконкурентно поведение и за несправедливо начисляване на допълнителни такси.

Това е и първият масов иск във Великобртания, след приемането на Закона за правата на потребителите от 2015-а година. Той беше специално създаден с целта да компенсира потребителите и малките малките фирми, които са жертва на антиконкурентно поведение.

Mastercard маха магнитните ленти от картите си от 2024 година

Mastercard маха магнитните ленти от картите си от 2024 година

45% от трансакциите вече са безконтактни

Колективният иск е повдигнат от бившия финансов омбудсман Уолтър Мерикс. Той твърди, че системата за плащания на Mastercard е начислявала на клиентите допълнителни такси за "обмен", които търговците на дребно така или иначе плащат на компаниите за дебитни и кредитни карти от май 1992-а година. Омбудсманът твърди, че въпросните такси са били допълнително начислявани и прехвърляни на потребителите под формата на повишени цени -уж от търговците на дребно.

"От Mastercard са положили всичко по силите си, опитвайки се да попречи на това твърдение иэда продължи напред по същия начин, но днес усилията им се провалиха" заяви Мерикс пред Reuters.

Защо Индия забрани на Mastercard да издава карти в страната?

Защо икономика №6 в света забрани на Mastercard да издава карти в страната?

Въпреки че компанията планира да инвестира $1 милиард в разрастването на бизнеса си на местния пазар

Британските медии коментират, че решението на трибунала предвещава началото на една нова ера на класови искове, фокусирани върху потребителите, които ще помогнат да се държи сметка на големия бизнес винаги, когато злоупотребява със силата си.

От Mastercard обявиха в своя защита, че решението на британския съд всъщност е намалило стойността на "фалшивия иск" с над 35 %.  От компанията за обработка на дебитни и кредитни плащания заявиха в изявление, че са уверени, че "през следващите месеци публичното достояние на редица факти допълнително ще намалят размера на иска".

Според засегнатата компания делото на практика не е заведено от потребители, а се ръководи от адвокати, подкрепени от организации, стремящи се главно към печелене на много пари за себе си.

Британски търговци обвиняват Visa и Mastercard в събирането на твърде високи такси

Британски търговци обвиняват Visa и Mastercard в събирането на твърде високи такси