Mastercard започва да се отказва от магнитните ленти на кредитните и дебитните карти, които издава, съобщиха от компанията. Премахването им ще става постепенно и трябва да приключи до 2033 г. Mastercard ще бъде първата в индустрията, която се отказва от технологията, която датира от 60-те години на миналия век.

В региони като Европа, където картите с чипове се използват широко, премахването на магнитните ленти започва от 2024 г. В САЩ, където разпространението им е по-бавно, ще започне от 2027 г. От 2029 г. нито една нова дебитна или кредитна карта на Mastercard няма да разполага с остарялата технология, което означава, че до 2033 г. тя ще изчезне напълно.

Магнитните ленти бяха революционни за времето си, но през 90-те бяха изместени от EMV чиповете, които днес се използват в 86% от трансакциите. Обичайно, те използват PIN за идентификация, но отскоро вече и биометрични данни.

Mastercard посочват, че безконтактните плащания са станали още по-популярни по време на пандемията и през първите три месеца на годината са направени с 1 млрд. повече плащания по този метод. По света 45% от трансакциите през второто тримесечие на 2021 г. са били безконтактни.