ASML и Apple често се смятат се спрягат за лидери в технологичния сектор. Европейската компания ASML е най-големият производител на литографски системи в света.. Apple е втората най-ценна компания в света и най-значителен производител на смартфони.

Но през последните 12 месеца акциите на ASML се повишиха с 50%, докато акциите на Apple - само с 6%. Инвеститорите бяха впечатлени от доминирането на ASML на литографския пазар, Клиенти на компанията са лидери в индустрията като Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Дори на фона на доброто представяне, пазарната капитализация на ASML от 390 милиарда долара все още е много по-ниска от оценката на Apple от 2,6 трилиона долара. Но може ли ASML да последва примера на Nvidia и да се превърне в компания за чипове с милиони долари до края на десетилетието? На този въпрос отговяря компанията за финансови услуги The Motley Fool в свой анализ. 

Нидерландската компания ASML е най-големият производител на системи за дълбока ултравиолетова (DUV) литография и единственият производител на системи за екстремна ултравиолетова светлина (EUV). DUV системите се използват за производството на по-стари и по-големи чипове, докато EUV системите - за на най-малките и енергийно ефективни чипове в света.

Големи играчи в индустрията като TSMC, Samsung и Intel в момента използват EUV системите на ASML, за да произвеждат своите чипове от най-висок клас.

Доминирането на ASML върху тази EUV технологията му позволява да генерира постоянен растеж и да поддържа високи брутни печалби, дори когато секторът на полупроводниците преминава през подеми и спадове.

Важността на литографските системи на ASML обаче ги превърна в основна цел за ограничаване на износа на фона на технологична война между САЩ и Китай.

ASML прогнозира разширяването му да се ускори значително през 2025 г.,а макросредата се подобрява, да заобикаля ограниченията на износа в Китай и да увеличава доставките на EUV и EUV системи. Продължаващата надпревара между TSMC, Samsung и Intel за производството на най-малките чипове в света трябва да продължи да стимулира този растеж.

Последните прогнози на ASML са, че може да генерира приходи от 44 милиарда евро до 60 милиарда евро до 2030 г. Ако оценката му достигне горния край на този диапазон, цената на акциите на ASML може почти да се удвои до края на десетилетието.

€2,5 милиарда за инфраструктура в Айндховен: Нидерландия иска да запази най-ценната си компания

€2,5 милиарда за инфраструктура в Айндховен: Нидерландия иска да запази най-ценната си компания

ASML е най-голямата технологична фирма в Европа и най-големият доставчик на оборудване за производителите на чипове в световен мащаб

И въпреки това няма да настигне Apple

Пазарната капитализация на ASML ще достигне около 780 милиарда долара, ако цената на акциите й се удвои. Няма да се присъедини към клуба на трилиони долари или да се доближи до оценката на Apple.

Дори ако продажбите на iPhone на Apple за забавят, пазарната капитализация на технологичния гигант вероятно няма да падне под границата от 1 трилион долара до 2030 г. Лошият сценарий за Apple е да се превърне в технологична компания с бавен растеж, която не разчита на иновативни продукти, за да стимулира растежа на приходите си.

Дори ако ASML не се доближи до пазарната капитализация на Apple, тя може да остане по-добрата цялостна инвестиция. ASML е по-добре диверсифициран и има съществена роля в индустрията за чипове и

ясни планове за бъдещето.