Скандинавската авиокомпания SAS обяви, че е подала молба за защита от банкрут в САЩ. По този начин тя се надява да успее да осъществи плановете си за преструктуриране, съобщава CNN Business.

Основната причина за състоянието на SAS е мащабна стачка на нейните пилоти, която се е отразила на финансовото състояние на компанията. Преговорите за по-високи заплати между SAS и нейните пилоти се провалиха, което провокира стачните действия и добави още една щриха към хаоса при пътуванията в цяла Европа.

Авиокомпанията заяви, че целта на искането пред федералния съд в САЩ е да ускори плана за преструктуриране, обявен през февруари.

Хаос на европейските летища. Кой е виновен за отменените полети?

Хаос на европейските летища. Кой е виновен за отменените полети?

Кулминацията на броя отменени полети беше през изминалия уикенд

"Чрез този процес SAS цели да постигне споразумения с ключови заинтересовани страни, да преструктурира дълговите задължения на компанията, да преконфигурира флотилията си самолети и да излезе със значителна капиталова инжекция", казват от SAS.

Акциите на SAS поевтиняха с 6%, след като бе обявена молбата, като по-късно ограничиха спада до 2%.

От авиокомпанията заявиха, че въпреки обстоятелствата в момента, ще продължат да обслужват клиентите си през процеса на банкрут, макар че стачката на пилотите влияе на графика на полетите.