Пилотите на водещия германски превозвач Lufthansa гласуваха в полза на стачни действия, заплашвайки нови смущения по време на натоварения летен туристически сезон. Стачките и недостигът на персонал вече принудиха авиокомпаниите, включително Lufthansa, да отменят хиляди полети и предизвикаха часове дълги опашки. Само Lufthansa отмени 1000 полета миналата седмица след стачка на наземния персинал. Това предизвиква хаос на големите летища.

Гласуването не означава непременно стачка, но е сигнал за работодателя, че трябва да се предприемат адекватни стъпки, каза членът на борда на пилотския съюз Vereinigung Cockpit (VC) Марсел Гроелс. "Показваме, че сме готови да говорим", добави той.

 Lufthansa отмения почти всички полети от основните си германски центрове във Франкфурт и Мюнхен заради стачка

Най-голямата авиокомпания в Европа ще отмени 678 полета във Франкфурт и 345 в Мюнхен

Това ще доведе до допълнителни закъснения

Синдикатът на пилотите VC настоява за увеличение на заплатите с 5,5% тази година за своите пилоти. Иска се еднаква структура на заплащане за целия персонал в авиокомпаниите на групата Lufthansa, които включват водещия превозвач Lufthansa, както и бюджетното звено Eurowings.

"Ако ръководството продължава да предлага незабавно адекватни решения, тогава пилотите трябва още по-ясно да покажат колко са недоволни", се казва в съобщението.