Персоналът по наземното обслужване на Deutsche Lufthansa ще организира еднодневна стачка в сряда с искане за заплащане от 9,5%, което ще доведе до смущения в пътуванията по време на натоварения летен туристически сезон.

Deutsche Lufthansa обяви, че ще отмени почти всичките си полети от основните си германски центрове във Франкфурт и Мюнхен в сряда , заради стачката на наземния екипаж, с което ще се изостри хаоса в европейската авиация.

Най-голямата авиокомпания в Европа ще отмени 678 полета във Франкфурт и 345 в Мюнхен, като предупреждава, че прекъсването може да продължи и през уикенда, когато пътуването трябва да стартира отново. Има само много ограничени възможности за повторно резервиране на пътници, чиито полети са били отменени, коментира Lufthansa.

Досега в Lufthansa нямаше стачните действия като при съперници като Ryanair Holdings например, но синдикатите започват да търсят по-добро заплащане.

Стачките и недостигът на персонал вече принудиха авиокомпаниите, включително Lufthansa, да отменят хиляди полети и което предизвика дълги опашки на големите летища.

Стачката на персонала в наземните звена на Lufthansa тази сряда ще доведе до допълнителни отменяния на полети и закъснения, казаха от профсъюза Verdi. В стачката ще се включват работници, отговорни за дейности като поддръжка на самолети и преместване на самолетите.

Lufthansa каза, че действията им са "неразбираеми" и ще бъде бреме както за пътниците, така и за персонала.

Стачката ще засегне германските летища, включително Франкфурт, Дюселдорф и Берлин, и ще продължи от 3:45 сутринта в сряда до 6 сутринта в четвъртък.

Миналия месец Verdi поиска увеличение на заплатите с 9,5%, или поне с 350 евро повече на месец за 12 месеца, за около 20 000 работници, които "са притиснати от инфлацията и са претоварени поради недостиг на персонал на летищата".

Lufthansa предложи увеличение от 150 евро на месец до края на тази година и още 100 евро от началото на 2023 г., плюс 2% увеличение от средата на 2023 г. в зависимост от финансовите резултати на компанията.

Verdi отхвърли предложението с аргумент, че е недостатъчно за компенсиране на нарастващата инфлация, която достигна 8,2% в Германия през юни.

Работниците "спешно се нуждаят от повече средства", каза заместник-директорът на Verdi Кристин Беле в изявление от понеделник.

Досега Verdi и Lufthansa са провели два кръга преговори за заплатите. Трети кръг е е насрочен за началото на август.