Глобалният лидер за производство на чипове TSMC върви все по-убедително към момента, в който ще стане компания за 1 трилион долара. Към днешна дата Nvidia е единствената за полупроводници и услуги за центрове за данни с такава оценка, но това може много скоро да се промени, коментират световни анализатори, цитирани от The Motley Fool.

Според една прогнозите Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, която понастоящем е деветата най-ценна компания в света със стойност 806 милиарда долара ще достигне пазарна капитализация от 1 трилион долара, най-вече заради напредъка и в областта на изкуствения интелект.

Снимка 479495

Източник: iStock

Конкурентите

Nvidia и AMD разработват сложни чипове, известни като графични процесори (GPU). Те осигуряват изчислителната мощ на безброй генеративни приложения за изкуствен интелект, включително машинно обучение, обучение на големи езикови модели и ускорени изчисления. Въпреки че това поставя Nvidia и нейните конкуренти начело и в центъра на революцията в AI, инвеститорите може да се изненадат, че тези, както и други компании за чипове, разчитат повече на TSMC.

САЩ дават $6,6 милиарда на TSMC за нов завод

САЩ дават $6,6 милиарда на световния лидер при чиповете за нов завод

Тайванската компания планира да инвестира до $65 млрд. в страната до 2030 г.

Nvidia, AMD и други лидери в областта на графичните процесори, всъщност възлагат по-голямата част от производството си на външни изпълнители. От своя страна TSMC, най-продуктивният производител на чипове от трети страни, изпълнява поръчките им. Сред клиентите в портфолиото й са компании като Amazon, Broadcom, Intel, Qualcomm и Sony.

Само през първото тримесечие на годината приходите на компанията нараснаха с 13% на годишна база до 18,7 милиарда долара .