Американското Министерство на търговията обяви, че ще субсидира завод за чипове на тайванската TSMC във Финикс с 6,6 млрд. долара и компанията ще получи допълнително $5 млрд. като нисколихвен заем, съобщават световните агенции.

Срещу това световният лидер в полупроводниковата сфера е поел ангажимента да инвестира общо 65 млрд. долара и да открие трети завод в Аризона до 2030 г. Първият обект в щата трябва да заработи догодина, а през 2028 г. във втория се очаква да започнат да се произвеждат чипове по 2-нанометров процес. Продукцията ще се използва за 5G/6G смартфони, автономни автомобили, сървъри и т.н.

Общо 20 000 души ще бъдат заети в строителството, а 6000 ще работят в заводите.

Защо нетната печалба на производителя на чипове TSMC падна с 25%

Защо нетната печалба на най-големия производител на чипове в света падна с 25%

Цената на акциите на компанията обаче е нараснала

Ако планът на TSMC стане факт, това ще е най-голямата чуждестранна инвестиция за нов проект в американската история.

Компанията ще си партнира с други фирми с цел клиентите да получават изцяло Made in USA чипове. За целта 14 от нейните доставчици също планират нови обекти в САЩ. Както отбелязват от Вашингтон, 70% от купувачите на продукцията на TSMC са именно американски компании.

Intel отчете $7 милиарда загуба от производство на чипове

Intel отчете $7 милиарда загуба от производство на чипове

Компанията се опитва да си възвърне технологичното лидерство, което загуби през последните години

Новите заводи ще са и по-екологични - с до 90-процентова преупотреба на вложената вода.

САЩ се опитват с бързо темпо да си върнат инициативата в технологичната надпревара, като Intel вече получиха 8,5 млрд. долара грантове и 11 млрд. долара заеми за нови заводи, а се очаква подобна крачка да бъде направена и по отношение на Samsung.