Турската авиокомпания Turkish Airlines е превозила рекорден брой пътници за ден - на 15 юли, съобщи Hurriyet Daily News.

Aвиопревозвачът прие повече от 260 000 пасажери и достигна ниво на заетост от 87 процента, като това беше най-натовареният ден за Turkish Airlines до този момент, каза Яхя Юстюн, старши вицепрезидент на превозвача за връзки с медиите.

Turkish Airlines ще се казва Türkiye Hava Yolları

Авиокомпанията, която лети до най-много държави в света, сменя името си

Това обяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган

"Нови самолети се присъединяват към флота, стартират нови маршрути до дестинации по целия свят и това е резултатът: рекорд", написа той в Twitter.

През този ден Turkish Airlines изпълнил рекордните 1543 полета.

Turkish Airlines е обслужила 30,9 милиона пътници през първата половина на 2022 г.

Само през юни превозвачът отбеляза 4,4% увеличение на общия пътнически трафик до 6,9 милиона души, като коефициентът на натоварване се подобри от 80,5% преди две години до 83,6% миналия месец.

Компанията е превозила 1,6 милиона вътрешни пътници и 4,5 милиона международни пътници през юни тази година.

Turkish Airlines мести 47 300 тона оборудване на най-голямото летище в света

Turkish Airlines мести 47 300 тона оборудване на най-голямото летище в света

Авиокомпанията трябва да премести 10 000 съоръжения за 45 часа

Turkish Airlines увеличи броя на дестинациите, до които лети от 311 през юни 2019 г. на 335 миналия месец. Превозвачът също така разшири своя флот от 338 самолета на 380.

Междувременно превозвачът се класира на девето място в списъка на двадесетте най-добри авиокомпании на AirlinesRatingc.com.

Qatar Airways оглавява класацията, следвана от Air New Zealand и Etihad Airways.

За да бъдат сред първите двадесет, авиокомпаниите трябва да постигнат седемзвезден рейтинг за безопасност и да демонстрират лидерство в иновациите за комфорт на пътниците.

Припомняме, че в средата на юни президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че националният авиопревозвач Turkish Airlines ще бъде преименуван на Türkiye Hava Yolları.

"На корпусите на нашите самолети ще пишем Türkiye Hava Yolları вместо Turkish Airlines", заяви Ердоган по време на церемония по пускането в експлоатация на новия турски спътник Türksat 5B.

Turkish Airlines предлага $865 милиона за летище "Сабиха Гьокчен"

Второто най-голямо летище на Турция може да има нов собственик срещу $865 милиона

Настоящият собственик Malaysia Airports е склонен да продава

Тази стъпка е част от усилията страната да бъде известна в международен план като Türkiye вместо Turkey (англ. пуйка). "Hava Yolları" означава "авиокомпания" на турски език.