Националният превозвач на Турция - Turkish Airlines предлага 865 млн. долара, за да купи мажоритарен дял от второто най-голямо летище в страната - истанбулското "Сабиха Гьокчен", съобщават източници на Bloomberg.

Авиокомпанията е готова да даде сериозната сума, за да придобие 80% от международното летище от настоящия собственик Malaysia Airports Holdings.

Летището, разположено в азиатската част на Истанбул, е второто най-натоварено в Турция, като по официални данни е обслужило над 31 млн. пътници през 2017 г.

Turkish Airlines е най-голямата турска авиокомпания и една от най-големите в света. Тя лети до 302 дестинации в 120 държави на 5 континента - нещо, с което не може да се похвали никоя друга авиокомпания. Превозвачът вече използва "Сабиха Гьокчен" като една от своите бази.

Турската самолетна индустрия расте 3 пъти по-бързо от световната

Турската самолетна индустрия расте 3 пъти по-бързо от световната

Превърнали сме се в топ играч в сектора, гордеят се местни компании

Ако сделката бъде осъществена, тя ще отбележи промяна в стратегията на малайзийската компания. Изпълнителният директор Бадлишам Газали заяви през март, че компанията търси партньори, които да купят миноритарен дял, а 10 потенциални кандидати са проявили интерес.

Malaysia Airports беше част от консорциум, който спечели договор за експлоатация на летището от 2.2 млрд. долара през 2007 г.

През 2013 г. тя се съгласи да увеличи участието си в летището до 60%, като придоби 40%-ен дял от индийския й партньор GMR Infrastructure за 258 млн. долара. Malaysia Airports купи останалите 40% от турската Limak Holding през 2014 г. за 327 млн. долара.