Американският инвестиционен фонд Advent International купува българската финтех компания за разплащания myPOS. Това е заявил директорът Фабио Кали пред Reuters.

Фондът ще придобие регистрираното във Великобритания дружество, което доставя платежни услуги за малки търговци чрез ново средство, наречено Circle, което планира да разшири чрез допълнителни придобивания в бързо развиващия се сектор, коментира Кали.

Сделката трябва да премине през регулаторните одобрения, като се очаква да приключи до края на годината.

Очаква се придобиването на myPOS да е за около 500 милиона евро, според анонимни източници.

Advent управлява активи на стойност 92 милиарда долара и стои зад някои от най-големите придобивания на инструменти за обработка на плащания в Европа, включително Vantiv, Worldpay, XPLOR, Planet и Nexi.

myPOS е създадена през 2012 г. у нас, като от 2014 г. тя предлага цялостно решение за приемане на картови плащания за бизнеса. Тя обслужва повече от 30 европейски държави и работи с над със 170 000 малки предприятия в транспорта, търговията на дребно и хотелиерството сред други сектори в континентална Европа.

Компанията има 500 служители в цяла Европа. Тя е една от малка група бързо развиващи се компании, като PayPal Zettle и SumUp, които се фокусират върху клиенти, които традиционните банки са пропуснали, коментира Кали.

Американският инвестиционен фонд Advent International иска да купи българската myPOS

Бивш инвеститор в "Девин" и БТК иска да купи българската myPOS

Уведомени са антимонополните регулатори у нас и в Кипър

Основателят на myPOS Христо Георгиев напуска бизнеса, но мениджмънтът ще остане ангажиран.

Компанията си поставя за цел ръст на приходите от 100 милиона евро тази година, отново според източници на медията. Приходите на групата са скочили с 39% до 60,1 милиона паунда през 2022 г.

Голяма част от основните дейности на компанията са концентрирани у нас. Според данни на индустрията, за myPOS работят около 100 служители, към 2020 г. компанията е била в Топ 3 по приходи във финтех сектора у нас.

За сделката се заговори точно преди месец. Тогава се съобщи за потенциален купувач - британското дружество AI Circle BidCo Ltd., но кипърският антимонополен орган посочи, че то е под контрола на Advent International.