Американският инвестиционен фонд Advent International възнамерява да придобие българската финтех компания myPOS, става ясно от уведомления, постъпили в Комисията за защита на конкуренцията и в аналогичния антимонополен орган в Кипър.

Кого купуват?

myPOS е създадена през 2012 г. у нас, като от 2014 г. тя предлага цялостно решение за приемане на картови плащания за бизнеса. Тя обслужва повече от 30 европейски държави и работи с над 150 000 търговци.

Най-големите IT работодатели в България, които търсят над 1700 нови кадри

Най-големите IT работодатели в България, които търсят над 1700 нови кадри

Класация на 100-те най-големи чуждестранни и 100-те най-големи български IT работодатели у нас

Обект на придобиване е регистрираното във Великобритания дружество myPOS World Ltd. По данни на "Капитал", приходите му за 2022 г. са нараснали с 40% до 60,2 млн. евро, а печалбата - 5,4 млн. евро. През 2022 г. през системите ѝ са минали плащания за приблизително 8 млрд. евро, като както у нас, така и в чужбина се отчита сериозен ръст.

У нас са концентрирани голяма част от основните дейности на компанията. Според данни на индустрията, за myPOS работят около 100 служители, към 2020 г. компанията е била в Топ 3 по приходи във финтех сектора у нас.

След съмнителни трансакции за милиарди: ЕЦБ отне лиценза на малтийска банка с българска собственост

След съмнителни трансакции за милиарди: ЕЦБ отне лиценза на малтийска банка с българска собственост

Институцията е разследвана от октомври 2018 г.

Един от основателите на myPOS е Христо Георгиев. Той беше и съсобственик на малтийската банка Satabank, чийто лиценз беше отнет през 2020 г. на фона на разследване за пране на пари от контрабанда, наркотрафик и други незаконни дейности. Георгиев тогава отхвърли обвиненията, но освен това излезе от управлението на друга своя компания - кредитната iCard. Той обаче остава в ръководството на една от свързаните с myPOS компании.

Кой купува?

Потенциалният купувач на myPOS е британското дружество AI Circle BidCo Ltd., но кипърският антимонополен орган посочва, че то е под контрола на Advent International.

Милен Велчев: Продаваме БТК на Advent

Американският фонд е основан през 1984 г. и е инвестирал 78 млрд. долара в 415 компании от 42 държави. У нас е известен с това, че през 2004 г. купи 65% от БТК и по-късно го продаде.

Инвестиционният фонд Advent купува "Девин"

Същото направи и с производителя на плочки "КАИ Груп" и със завода за минерална вода "Девин".