Европейската централна банка (ЕЦБ) отне лиценза на малтийската банка с българска собственост Satabank Plc. От октомври 2018 г. институцията е под ефективния контрол на одиторите от Ernst & Young, а всички 12 хил. сметки бяха замразни.

Оттогава се води разследване по подозрения за пране на пари. Трансакциите са свързани с контрабанда на горива, наркотици, различни лица от престъпния свят, пише Malta Today.

След отнемането на лиценза EY продължава да изпълнява длъжността си на администратор на Satabank.

Банката е създадена през 2014 г. Съсобственик е българинът Христо Георгиев, който основава и АйКарт АД и лихтенщайнската myPos. В средата на април т.г. той е заличен като един от действителните собственици на АйКарт, сочи справка в Търговския регистър.

През януари източник на Times of Malta от финансовия регулатор казва, че случаят със Satabank "прави всички предходни случаи с пране на пари през малтийска институция да изглеждат като детска игра" и посочва, че "това е един от най-сложните случаи, с които е трябвало да се справяме".

Местните издания съобщава, че през четирите години от основаването на банката до края на 2018 г. през нея са преминали трансакции на стойност десетки милиарди евро, а разследващите смятат, че до половината от тях са "изключително подозрителни".

След като EY поемат контрола над банката, одиторите докладват над 300 случая на стойност над €130 млн. като съмнителни. Поставянето на Satabank под администрация дойде след обща инспекция и одит от малтийския финансов регулатор и финансовото разузнаване. Резултатите от тях показаха, че банката не спазва редица процедури и правила за предотвратяване на прането на пари.

"Има сметки, през които са преминавали стотици милиони с много слаб контрол, а в някои случаи парите са идвали от подозрителни източници", казва източник. Той сравнява Satabank с популярния британски финтех Revolut, който позволява изпращане на пари между потребителите. "Но е едно нещо да прехвърлиш €50 от един човек на друг през Revolut, а съвсем друго €50 млн. със същото ниво на контрол", посочва той.

И допълва: "Банката почти не е работила като банка, а по-скоро като платежна институция, през която са прехвърлени над €30 млрд.".