Два луксозни пъпеша бяха продадени за рекордните 3.2 млн. йени (29 300 долара) на аукцион в 26 май в Япония, където плодовете се смятат за символ на висок общшествен статус.

Сезонните търгове на пресни плодове в страната традиционно привличат огромни суми от купувачи, търсещи социален престиж, или от собственици на магазини, желаещи да привлекат клиенти към екстравагантните храни.

Рекордната цена бе предложена от местна фирма за опаковане на плодове. Тя ще купи първите за тази година пъпеши юбари, които се продават на Централния пазар на едро в Сапоро, съобщават японски медии.

Предложената сума, достатъчна за покупката на нова кола в Япония, надмина предишния рекорд за луксозния плод, който достигна 3 млн. йени (27 400 долара) преди 2 години.

"Пъпешите юбари растат добре тази година, заради дългите слънчеви часове от началото на май", посочи служителят на пазара Тацуро Шибута.

Луксозните плодове се считат за символ на висок обществен статус в Япония, подобно на хубавото вино, а много от тях се купуват като подарък за приятели и колеги.

Най-качествените пъпеши юбари са с перфектна сферична форма и гладка, равномерно оформена коричка. Обикновено са с Т-образни дръжки и се продават в богато украсена кутия.

Япония е известна със скъпите си плодове. Дори обикновените плодове в страната се продават на високи цени и и не е необичайно една ябълка да струва около 3 долара.