На френската верига магазини за търговия "на дребно" Carrefour - която има обекти дадени на франчайз и у нас - може да бъде наложена глоба в размер на 200 млн. евро.

Такава препоръка е направило френското Министерство на финансите, заради нарушения на компанията при изготвянето на договори за франчайз, съобщи френското издание La Lettre. При тази новина, акциите на Carrefour поевтиняха вчера с 6,4%, като преди това спадът достигна 10%.

Министерството на финансите смята, че условията на договорите на Carrefour с операторите на около 5200 супермаркета, работещи на франчайз, са били изготвени "при значителен дисбаланс" в полза на компанията. Властите настояват за незабавна промяна на 10 клаузи от договорите и изискват на Carrefour да бъде наложена глоба от 50 000 евро за всеки ден бездействие.

Жалбата на Министерството на финансите е изпратена до арбитражния съд във френския град Рен.

А преди да стане известно посоченото ръководителят на Carrefour Александър Бомпар заяви, че компанията възнамерява да получи тази година половината от приходите си във Франция от магазини, работещи на франчайз.

Carrefour отваря 25 магазина в България през 2024-а, първите още до март

Carrefour отваря 25 магазина в България през 2024-а, първите още до март

Френската верига влиза под нов формат за българския пазар