Американският лидер General Electric (GE) казва "сбогом" на електрическите крушки - една част от конгломерата, основана от Томас Едисън преди повече от век, който обаче се оказа в затруднено финансово положение през последните години.

Дълго време ръководството на лидера се опитваше да намери купувач на тази дивизия, но в сряда обяви, че предстои да продаде 129-годишния си бизнес на компанията за умни решения за дома Savant Systems, пише CNN Business.

Сделката е поредният знак за проблемите на империята GM, която е затънала в прекалено много дългове на фона на слабо представяне на операциите ѝ.

"Днешното споразумение е още една важна стъпка към трансформацията на GE в една по-фокусирана към индустрията компания", посочва главният изпълнителен директор на дружеството Лари Кълп.

Важно е все пак да се отбележи, че купувачите все още ще виждат марката GE върху електрическите крушки. Причината е, че Savant получава дългосрочен лиценз за използването на бранда като условие по сделката.

Дългогодишната история на американския гигант е неизменно свързана с тези продукти. Неин съосновател е изобретателят Томас Едисън, който именно създава съвременната електрическа крушка. През 1892 година той обединява фирмата си Edison General Electric с Thomson-Houston Electric Company.