Италианската корабна компания "Грималди" приватизира гръцкото пристанище Игуменица за над 84 милиона евро, съобщи БНР. Това е втората по големина инвестиция на Италия в Гърция, след като през 2017 година държавните италиански железници приватизираха гръцките.

Корабната компания разполага със 130 кораба за пряк или частичен контрол на двайсет пристанища по света. За разлика от пристанищата на Александруполис и Солун, свързани с геополитически проекти, това на Игуменица ще има търговска роля.

"Грималди" има за цел да подобри съществуващата инфраструктура на това гръцко пристанище, да я хармонизира с по-мащабни проекти, насърчавани от нарастващия брой туристи и камиони. Компанията смята за много важна пътната връзка с Виа Егнация, използвана от всички балкански страни (лат. Via Egnatia, който е сред най-известните военни пътища, построен от древните римляни, е продължение на Виа Апия (Via Appia).

От италианската компания посочват, че приватизирането на пристанището на град Игуменица е със стратегическа цел - за подобряване на непрекъснато нарастващия поток от стоки, които достигат до него от България, Турция и Румъния, за да се отправят след това до италианските пристанища Бари, Бриндизи и Анкона - линии, обслужвани от нея.