Главното митническо управление на Китайската народна република отмени въведените още през 2008 г. ограничения върху вноса в страната на свинско месо от Русия, съобщават от "Росселхознадзор", пише Прайм.

"Главното митническо управление на Китайската народна република разреши доставките на свинско месо от Русия. Решението е взето въз основа на резултатите от оценката на риска и анализа на системата за държавен контрол на африканската чума по свинете (АЧС) в Русия", се казва в изявление на ведомството.

"Ограниченията върху вноса в Китай на свинско месо от Русия, установени преди от Главното управление по надзор на качеството, инспекция и карантина, както и от Министерството на земеделието на Китайската народна република, вече не се прилагат ", се допълва в съобщението. Пояснява се, че изискванията за проверка и карантина за руското свинско месо, изнасяно за Китай, ще бъдат формулирани отделно.

Ограниченията върху доставките, въведени през 2008 г., бяха свързани с разпространението на африканска чума по свинете в Руската федерация. Въпросите в това отношение бяха една от важните пречки за възстановяването на достъпа на руското свинско месо до китайския пазар.

От руското надзорно ведомство подчертават, че че в продължение на предходине 10 години, от 2013 г., е извършена мащабна работа, за да осигури допускането на свински продукти до китайския пазар. Допълва се, че многоетапната процедура е включвала и преговорен процес, включително в рамките на специализирани двустранни работни групи на двете страни.

Как Испания стана най-големият производител на свинско месо в Европа

Страната, която стана най-големият производител на свинско месо в Европа

Доминацията ѝ започва с приемането й в ЕС