През третото тримесечие на годината обемът на сливанията и придобиванията в света като цяло е намалял с 54% на годишна база, възлизайки на 716,6 милиарда долара. Това съобщи Reuters, позовавайки се на данни на компанията за икономически анализи Dealogic. Така третото тримесечие (юли-септември) на годината стана третото поред, когато активността на пазара на сливания и придобивания (M&A) в света намалява, като при това този спад се ускори.

За сравнение, през второто тримесечие обемът на сделките по сливания и придобивания е намалял с 25,5% на годишна база до 1 трилион долара. Общо за деветте месеца на годината, обемът на M&A е намалял с 33% на годишна база, възлизайки на малко под $3 трилиона.

Резкият спад на обема на M&A се дължи на ред причини. На активността на този пазар продължава негативно да влияе геополитическата и икономическата несигурност. Въздействие оказва и продължаващото нарастване на основните лихви от страна на Фед на САЩ и от централните банки на други големи държави.

В крайна сметка, много компании се отказват от сключването на сделки, които са били предварително договорени, и са много по-предпазливи по отношение на нови сделки.

Обемът на сделките по сливания и придобивания през третото тримесечие има особено голям спад в САЩ - с 63% на годишна база, до $255,9 млрд. В Азиатско-Тихоокеанския регион намалението е с 52%, а в Европа - с 42%.

В същото време, през тримесечието бяха направени няколко крупни сделки. Сред тях е закупуването от софтуерния разработчик Adobe на услугите за дизайнери Figma за 20 милиарда долара, придобиването от инвестиционните фондове на Oak Street и GIC на техния конкурент REIT Store Capital за 14 милиарда долара, както и сделката на производителя на енергийно оборудване Schneider по закупуване на софтуерния разработчик Aveva за £9,5 милиарда ($10,5 милиарда).

Според Мелиса Сойер, директор по сливанията и придобиванията в Sullivan & Cromwell, ситуацията на пазара по сливанията и придобиванията "все още не е достигнала "дъното".

"Сключването на големи сделки вече отнема много повече време. Сега вниманието е насочено основно към висококачествени активи, особено в устойчиви сектори като инфраструктурата", смята Гилермо Байгуал, ръководещ в JPMorgan подразделението по M&A за региона на Европа, Близкия изток и Африка.

Идва нова "финансова нормалност" в света

Идва нова "финансова нормалност" в света

Дълговата спирала в света - трите й кръга