PSA Group и Fiat Chrysler Automobiles NV постигнаха споразумение за сливане, което ще създаде четвъртия най-голям автомобилен производител в света, предава Bloomberg.

Компаниите подписаха договор за сливане 50-50 на бизнесите им, гласи официално съобщение в сряда. Общата компания ще бъде водена от главния изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес, а председателят на борда на Fiat Джон Елкан ще остане на същата роля в новото дружество.

Сливането ще създаде производител, който да се изправи срещу германската Volkswagen AG и ще има пазарна капитализация от около $46 милиарда, изпреварвайки Ford Motors Co. Дружеството ще има 16 автомобилни марки, ще генерира приходи в размер на около €180 милиарда годишно и ще има почти 410 хил. служители.

Новата компания все още няма име, а приключването на сделката се очаква в следващите 12 до 15 месеца.

Комбинацията ще даде на производителя на Peugeot PSA дълго търсеното присъствие в Северна Америка, като в същото време ще помогне на Fiat с разработката на нискоемисионни технологии. Не всичко е перфектно: дори и обединени, компаниите все още нямат нужното присъствие на най-големия пазар в света: Китай. И освен това не могат да се похвалят с добри премиум марки, посочва анализаторът Юргей Пайпър.

Но както и мениджърите в цялата индустрия, Таварес и Елкан са под все по-голям натиск да обединят ресурси за разработване на нови продукти на фона на скъпото преминаване към електрическа мобилност и автономни технологии.

Двата производителя смятат, че ще могат да спестят по €3,7 милиарда годишно от сливането, като в същото време няма да затворят нито един от общо 120-те завода.

Франция даде своето "да" за сливането на PSA и Fiat

Франция даде своето "да" за създаването на четвъртия най-голям автопроизводител

Френската група може окончателно да одобри обединението през тази седмица