Румънското дружество на европейския енергиен лидер OMV - OMV Petrom, вече официално е собственик на 100% от акциите на OMV Offshore Bulgaria, с което влиза в проучвателния блок "Хан Аспарух" в Черно море. Това става ясно от официално съобщение на фирмата.

След изтеглянето от него на компанията Repsol, която държеше 30% от блок, българските регулатори одобриха нейният дял да бъде поделен между останалите двама партньори - Total и OMV Offshore Bulgaria. Сега след приключването на сделката румънската OMV Petrom вече държи 42,86% дял, а френската Total - 57,14%.

През 2012 година българското правителство даде лиценз за проучване на консорциум от OMV, Total и Repsol с дял съответно от 30, 40 и 30 на сто.

Repsol продава дела си в "Хан Аспарух"

Repsol продава дела си в "Хан Аспарух"

OMV и Total влагат още €3,3 млн. в проучвателни дейности

Купувачът OMV Petrom е една от големите енергийни компании в Югоизточна Европа. Компанията има 802 бензиностанции в северната ни съседка и в региона под два бранда - OMV Petrom.

Австрийската група на OMV държи над 51% от румънското дружество, а останалата част е собственост на правителството на страната и на други местни акционери.

Преди два месеца българското правителство даде разрешение за удължаване на срока за проучване за петрол и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" с две години до май 2022 година. Според решението тогава за този период в проучванията там ще бъдат вложени 3,3 милиона евро.

Има ли петрол край Бургас? Shell започва проучвания до дни

Има ли петрол край Бургас? Shell започва проучвания до дни

Сондажът ще продължи три месеца, а евентуалният добив може да започне след шест до десет години